Hur kan Hallpressen med gott samvete publicera högerextrem reklam?

- 28/05/2016, 12:40
1 av 3

Privat/Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

​​João Figueiredo: Varför detta slag i ansiktet på alla som stödde Hallpressens kampanj ”Alla får plats”?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vad driver en stor organisation till att gå mot de svagaste och utsatta, speciellt efter att man aktivt och offentligt har tagit avstånd från den typen av agerande? Antingen har man ingen koll eller så bryr man sig egentligen inte.

Att klassa det som oärligt känns som en stor underdrift. Det räcker inte. Antingen är man för att alla ska få plats eller så är man inte det.

Alla som bor mellan Skara och Älmhult har hört talas om “Alla får plats”-kampanjen, startad och driven av Hallpressen som äger 18 lokala och regionala tidningar av olika slag. “Alla får plats” blev så pass framgångsrik att inte bara Hallpressen själva skryter om den, flera opinionsbildare och kändisar har offentligt gått ut och visat sitt stöd.

Tiden gick och Hallpressen behöll sin ställning med en aktiv rapportering om extremism och det integrationsarbete som sker i kommunerna där koncernen finns. Hallpressen inledde till och med samarbete med flera organisationer som jobbar med integration.

Hoppet om ett bättre och tolerantare Sverige var starkt. Man trodde att det fortfarande fanns någon som backade upp oss vanliga människor i vår vardagliga kamp mot extremism och intolerans. Detta fram till den 11 maj då man fick se Finnveden NU, en tidning som distribueras till dryga 40 000 hushåll.

Bland trevliga nyheter om hur man ska festa loss på olika håll i Värnamo, och en rad andra företagsannonser finns en annons till en lokal högrextrem fest.

Jag blev minst sagt häpen när jag insåg att någon inom Hallpressen tyckte att en inbjudan för att komma och festa med högerextremister rymdes under sloganen “Alla får plats”!

Hur kan man godkänna en annons vars syfte är att bjuda på livemusik och mingel med högerextremister som jobbar aktivt för islamofobi, homofobi och övriga rasistiska värderingar i en tidning som av tradition har familjer som målgrupp och pratar om trevligheter och nöjen?

Det blir konstigare när Finnveden NU (som delar lokaler och annonsförsäljningsorganisation med Värnamo Nyheter, en tidning som ständigt skriver om intoleransens och extremismens avigsidor) så sent som bara tre dagar efter annonsen publicerar en artikel med rubriken ”Förintelsen är ingen metafor” i sin pappersversion.

Tyvärr har Hallpressen inte velat svara på mina frågor överhuvudtaget.

Vad är detta för dubbelmoral? Finns det ens någon moral? Varför detta slag i ansiktet på alla som stödde Hallpressens kampanj ”Alla får plats”? Det är många som i dag känner sig svikna och lurade av Hallpressen.

Tydligen får inte alla plats hos Hallpressen.

João Figueiredo