Centerpartiet ger förslag för att lösa bostadskrisen.
1 av 3
Centerpartiet ger förslag för att lösa bostadskrisen. - Foto: Riksdagen/TT
"Med dagens krav på kontantinsats blir ofta den enda lösningen att hitta ett andrahandskontrakt".
2 av 3
"Med dagens krav på kontantinsats blir ofta den enda lösningen att hitta ett andrahandskontrakt". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ola Johansson (C).
3 av 3
Ola Johansson (C). - Foto: Riksdagen

Centerpartiet: Så här fixar vi bostadskrisen

Centerpartiet: Regeringens övertro på subventioner av olika slag gör dem blinda.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Snart är det terminsavslutning på högskolor och universitet runtom i landet, då tusentals studenter tar examen och ska börja leta jobb. För de lyckliga som haft en bostad under sin studietid påbörjas nu letandet efter annat boende.

Att gå från studentbostad till hyreslägenhet eller bostadsrätt är ett både dyrt och svårt steg för den som är ny på bostadsmarknaden. Det finns inget mellansteg, såsom bostadskontrakt för nyexaminerade, utan vad som väntar är en dysfunktionell bostadsmarknad som präglas av lågt utbud av hyreslägenheter och höga priser på bostadsrätter.

Med en bostadsmarknad i balans finns ett varierat utbud av olika upplåtelseformer till olika prisnivåer, men tyvärr är det motsatsen som kännetecknar dagens utbud. Bristen på bostäder slår hårt mot Sveriges tillväxt och konkurrenskraft när växande företag drar sig för att investera och anställa.

Bolånetak och amorteringskrav är nödvändiga åtgärder, men för unga som är på väg att etablera sig i arbetslivet, eller för dem som hunnit jobba under några år och har en normal månadslön men saknar eget kapital, begränsar de tillfälliga reglerna möjligheten att köpa den första bostaden.

Centerpartiet vill därför se över möjligheten att reducera kravet på kontantinsats för just unga, förutsatt att amorteringsgraden på bolånet ökar i motsvarande takt. Detta skulle erbjuda större möjlighet att kunna köpa en bostad vid tidigare skede, även om man inte hunnit spara ihop till hela kontantinsatsen.

Med dagens krav på kontantinsats blir ofta den enda lösningen att hitta ett andrahandskontrakt. Det är bra att det finns ett sådant utbud, men det kan bli svårt att sätta undan pengar till ett bosparande samtidigt som man betalar hyra.

Med den flexiblare lösning som vi föreslår skulle fler unga med en stadig inkomst, men för litet sparande, kunna äga sin bostad. Ett skattegynnat bosparande riktat till unga bidrar ytterligare till att förbättra situationen då fler byggherrar tar fram små ägande- och bostadsrätter.

Steg måste tas mot en friare hyressättning. Skatter och avgifter behöver förändras så att rörlighet främjas och flyttkedjor uppstår. Regelkrångel och byråkrati i planprocessen måste undanröjas.

Vi måste också begränsa den krets som kan överklaga och hindra bostadsbyggandet. Regeringens övertro på subventioner av olika slag gör dem blinda för de reformer som behövs för en bostadsmarknad i balans.

Ola Johansson,
Bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.