1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT

Professor: Därför kommer det fortsätta komma många flyktingar

Professor emeritus: Folkvandringen är för de europeiska länderna inte någon tillfällig företeelse .


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Erik Särner är 73 år gammal och var före sin pensionering anställd vid Lunds Universitet/LTH som professor i VA-teknik.

Europa upplever en flyktingström och folkvandring från norra Afrika och Mellersta Östern, där konflikter i varierande storlek härjar.

De stora flyktingströmmarna sker dock internt inom regionen. En stor del av de som når Europa flyr inte från krig utan från fattigdom och hoppas på ett bättre liv. År 2015 kom mer än 1 miljon flyktingar till Europa och i år beräknas än fler komma.

Fattigdom, brist på utbildning och brist på resurser för mänskliga behov utgör grogrunder för konflikter och för framväxt av extrema rörelser.

Den mest basala resursen är mat och produktion av mat fordrar stora mängder vatten. Behovet av dricksvatten för överlevnad är litet, 2-5 liter per person och dygn beroende klimat och vad vi gör. Den globala vattenförbrukningen domineras dock av bevattning, vilken svarar för ca 70 procent av den totala förbrukningen.

Denna del är direkt kopplad till matproduktion. För att förse en person med vegetarisk föda åtgår 1 000-2 000 liter vatten per dygn. Animalisk mat kräver 2-3 gånger så mycket. (Självklart varierar åtgången beroende på klimat, gröda etcetera)

Vattentillgången är globalt mycket ojämnt fördelad. Fysisk vattenbrist eller nära fysisk vattenbrist råder i många områden.

Situationen kan komma att förvärras av den globala klimatförändringen. International Water Management Institute, som mottog Stockholm Water Prize 2012, har kartlagt de områden i världen där det råder eller är nära vattenbrist. Det största sammanhängande området sträcker sig över Nordafrika, Mellersta Östern och vidare över norra Kina.

Svårigheterna att försörja befolkningen i länder där vattenbrist råder kommer att öka dramatiskt, eftersom en kraftig befolkningsökning kan förväntas i många länder trots att nativiteten successivt minskar.

Huvudorsaken är en ung befolkning. Enligt den av FN 2011 publicerade befolkningsprognosen kommer t ex Egypten och Etiopien att öka sin befolkning med över 50 procent till år 2050 jämfört med år 2010, medan det i flera andra länder, till exempel Tchad och Somalia, beräknas ske en fördubbling och i några länder, till exempel Mali och Irak, en nära nog tredubbling.

Pågående storskaliga konflikter kan dock medföra stora avvikelser från prognosen. Afghanistan beräknas öka sin befolkning från dagens cirka 38 miljoner till drygt 70 miljoner på 30 år. Brist på vatten och därmed mat riskerar att resultera i svält med åtföljande stora flyktingströmmar. I den misär som då uppstår är risken för konflikter stor.

Dagens folkvandring från norra Afrika och Mellersta Östern ger upphov till stort lidande och medför stora sociala och ekonomiska problem i länder som tar emot flyktingar.

Folkvandringen är för de europeiska länderna inte någon tillfällig företeelse som kan förväntas avklinga när de pågående storskaliga konflikterna förhoppningsvis upphör.

Svårigheterna för länder i Nordafrika och Mellersta Östern att försörja sina växande befolkningar kommer med största sannolikt att medföra en växande folkvandring under många årtionden framöver.

Detta måste beslutsfattarna i Europa beakta och planera för redan nu vid utformande av till exempel politiken för migration och bistånd.

Erik Särner

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.