Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringens häxjakt på friskolor måste få ett slut

- 05/06/2016, 12:51 -
Moderat Skolungdom gillar friskolor.
1 av 3

Moderat Skolungdom gillar friskolor.

TT/TT

"Vänstersidan spär endast på myten om att det enda friskolor är ute efter är att tjäna pengar på elevers bekostnad".
2 av 3

"Vänstersidan spär endast på myten om att det enda friskolor är ute efter är att tjäna pengar på elevers bekostnad".

TT NYHETSBYRÅN

 "I verkligheten är 94 procent av friskoleaktörerna mindre företag".
3 av 3

"I verkligheten är 94 procent av friskoleaktörerna mindre företag".

TT NYHETSBYRÅN

Moderat Skolungdom: Det finns ingen forskning som stödjer att friskolereformen haft en negativ inverkan på skolgången.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under den senaste veckan har tonläget höjts och retoriken skärpts kring friskolor. Stefan Löfven är den som gått i bräschen för detta efter att nyheten om att Academedia ska börsnoteras. Nu använder regeringen och vänstersidan detta som tändvätska för sin häxjakt med Trump-liknande retorik efter friskolor.

”Jag finner det stötande att man tjänar pengar på lärarna och eleverna.” sa Gymnasieminister Aida Hadzelic i fredags och statsminister Stefan Löfven var inte sen på bollen med att fördöma börsnoteringen genom att säga att det är en skandal och att det är helt horribelt. Det som faktiskt är horribelt är att våra främsta makthavare inte ser skolmarknaden för vad den är.

Vänstersidan burkar konstatera att den svenska skolmarknaden är unik för att den tillåter privata bolag göra vinst på att driva skolor.

Skolmarknaden i Sverige är unik, för att både offentliga och privata skolor finns till för alla elever oavsett. Om elever i andra länder vill studera på en privatdriven skola måste de oftast betala för det vilket innebär att de privata skolorna bara är till för de som har råd.

Det är förundrande att vänstern hyser sådant förakt emot att elever och familjer kan styra över sin vardag, att det är dem som har makten och inte politikerna. Att varje enskild elev tillsammans med sin familj kan välja skola bör vara fundamentalt för det är oftast dem som vet vad som är bäst.

Denna gång är det inte det fria skolvalet som regeringen bedriver en häxjakt gentemot, utan friskolorna. Skulle friskolorna försvinna skulle det fria skolvalets värde totalt urholkas för att det skulle endast finnas en aktör att välja.

När de rödgröna konstant letar efter skäl att strypa vinstuttaget för friskolor låter det som att de enda som driver friskolor är stora koncerner, men i verkligheten är det 94 procent av friskoleaktörerna som är mindre företag. Att då strypa vinstuttaget skulle vara den sista spiken i kistan för alla de små friskoleaktörerna och mångfalden på skolmarknaden skulle gå förlorad.

Skolmarknaden i Sverige ger alla elever oavsett socioekonomisk bakgrund möjlighet att välja en skola utifrån vad som är bäst för en. Om en elev känner att det är en friskola som ger en bäst förutsättningar för sitt lärande är det bara att välja den oavsett storleken på ens föräldrars plånbok.

Vänstersidan spär endast på myten om att det enda friskolor är ute efter är att tjäna pengar på elevers bekostnad. De missar helt att om en friskola ska kunna existera måste det finnas elever som vill välja den och för det krävs det goda studieresultat och bra undervisning.

Dessa faktum väljer regeringen totalt att förbise och istället använda Trump-liknande retorik för att måla upp bilden av att friskolor är bland det värsta som hänt.

Enda sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 har de letat efter anledningar att strypa vinstuttaget på skolmarknaden och därmed hota valfriheten för elever.

Det finns ingen forskning som stödjer att friskolereformen och det fria skolvalet haft en negativ inverkan på skolgången. Forskning visar snarare på motsatsen. Därmed finns det absolut inget belägg för våra ministrar att döma ut enskilda friskolor är systemet som helhet.

Det som vore bäst för den svenska skolan är att vi skulle börja diskutera kunskapsrelativismen, rättssäkerheten och lärarbristen.

Det är dock omöjligt då vänstern har satt på sig sina ideologiska skygglappar och prioriterar sin häxjakt mot friskolorna istället för att försöka vända skolresultaten och ge alla elever en bra skolgång. Det är vad som är horribelt.

Christopher Rydaeus,
Riksordförande Moderat Skolungdom