Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Timea Merenyi: Fira nationaldagen i dag – det kommer jag göra

- 06/06/2016, 10:57 -
Timea Merenyi tycker vi ska börja fira vår nationaldag mer.
1 av 3

Timea Merenyi tycker vi ska börja fira vår nationaldag mer.

Privat/Claudio Bresciani

Timea Merenyi.
2 av 3

Timea Merenyi.

Privat

"Hur kan man övertyga sina medborgare att det är fult att fira?".
3 av 3

"Hur kan man övertyga sina medborgare att det är fult att fira?".

Claudio Bresciani

Debattören: Det minsta man kan göra är att fira och vara stolt över vårt land.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är det Sveriges nationaldag.

I dag ska det firas med dunder och brak!

I dag ska flaggorna vaja, tårtan ska ätas och sången sjungas.

Sedan jag kom hit till Sverige som 16-åring 1988 så har landet tagit emot mig och min familj med öppna armar men också gett oss ansvar!

Ansvar att lära språket, lära oss de svenska värderingarna och traditionerna som inte är så olika från mina från mitt hemland, men ändå!

Lagar och regler ska följas men i gengäld fick jag respekt, utbildning, jobb och karriär. Jag byggde upp ett liv här, betalar skatt, har underbara vänner och min fina familj.

De flesta invandrare jag känner är stolta över att bo och leva i Sverige. De sköter sig och stolta över att kunna leva här.

Man firar, man flaggar! Man är en patriot när man firar sitt lands dag. Absolut inget att skämma över.

Tittar man på länderna utomlands så är man ytterst stolta över den kulturarv man har ärvt från sina förfäder och det finns inga absolut inga andra grupper och politiker som förbjuder firandet. Eller förlöjligar.

Varför kan inte vi vara stolta över både de infödda svenskarna och vi som kom hit att leva i detta underbara land? Varför tillåts man inte vara glad över och stolt över att få njuta av denna lands kärlek och öppenhet?

Jag är en stolt ungrare, mitt kulturarv är därifrån och mitt hjärta hoppar alltid extra till när det firas hemma. Och så ska det vara. Jag älskar min historia, mina traditioner, och min tro – som ingen, absolut ingen kan eller kommer ta ifrån mig.

Så borde alla svenskar känna. Vi borde gå ut och fira även, vi invandrare som fått möjligheten till att skapa ett nytt liv.

Livet på 80- och 90-talet var så mycket annorlunda än nu. Jag skäms över hur det har blivit. Jag skäms över våra så kallade politiker som blir oroliga och nervösa över om vi svenskar skulle gå ut på varenda gata och sjunga nationalsången stolt och högljutt.

Hur kan man inte vara stolt över sitt land? Hur kan man åsidosätta ett lands firande för att man inte har pengar. För att man la de pengarna på något som man inte borde ha gjort.

Hur kan man övertyga sina medborgare att det är fult att fira? Det är fult att vara stolt över sitt land, för att man inte vill stöta sig med andra grupper. Detta skulle aldrig ske i andra europeiska länder. Det skulle aldrig ske i mitt hemland, där är man väldigt stolt över sitt arv.

Man har ju öppnat sitt land till andra för att kunna ge ett bättre liv till de. Då är det minsta man kan göra att fira och vara stolt.

Skäms Sveriges politiker. Skaffa ett jävla anamma och ryggrad och fira!

Flagga!

Sjung!

Var stolt, för det är jag!

Timea Merenyi

---

Elisabet Höglund tycker vi ska sluta skämmas över nationaldagen – läs hennes artikel här.