Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Birgitta Ohlsson: Det är dags att Sverige får en demokratikanon

- 06/06/2016, 14:41 -
Birgitta Ohlsson (L) vill ha en demokratikanon.

Birgitta Ohlsson (L) vill ha en demokratikanon.

Maja Suslin/TT

Birgitta Ohlsson (L): Om landet ska hållas ihop måste värderingsgemenskapen och den gemensamma berättelsen bli tydligare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tror att vi länge kommer att minnas hösten 2015. En tid då Sverige förändrades. En tid då ett krig i Syrien, konflikter i vårt närområde och ett krisande Europa påverkade oss enormt.

En tid som gjorde många mer solidariska än tidigare, skapade en rädsla om framtiden hos andra, men framförallt hos nästan alla befäste en stolthet över vilket fantastiskt land vi lever i.

När tillvaron kommer att återgå till det mer normala igen – vilket alltid sker förr eller senare – tror jag att insikten om att vårt Sverige är ett land som människor flyr till och inte i från - kommer att göra att vi värderar det öppna demokratiska samhället än högre. Och en insikt om att denna demokrati, jämställdhet och frihet måste försvaras, förklaras och förankras bättre bland alla som bor i landet.

Visst är det så att den som gör rätt för sig, följer lagar och försörjer sig själv klarar sig i regel bra i vilket land som helst i världen. Men det finns ett fält vi diskuterat alldeles för lite. Jag talar om värderingar och vikten av respekt för dem. Om människors frihet. Om öppenhet. Om jämställdhet. Om det faktum att Sverige är en sekulär liberal demokrati.

För det är just värderingar som håller oss samman som medborgare i ett samhälle. I en värld där friheten globalt går tillbaka för tionde året i rad och där religiös och politisk extremism växer - är det centralt att värna och vårda de värderingar om mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och jämställdhet som präglat vår svenska demokrati.

Dessa värderingar som ska prägla vår utrikes- och biståndspolitik måste också bättre försvaras på hemmaplan. Ska vi ha ett Sverige som hålls ihop måste både respekten för och förväntningarna på mänskliga rättigheter vara desamma i hela landet.

Vi ska vara stolta över att just demokrati, jämställdhet och det moderna samhället är vårt lands starkaste signum internationellt och ska så förbli. 2021 fyller den svenska demokratin 100 år.

Jag har som liberal länge drivit att Sverige – likt Danmark – borde ta fram en demokratikanon med fokus på värderingar vi alla måste respektera. Den skulle bestå av idéer, övningar och texter som haft särskild betydelse för framväxten av demokratin.

Den skulle användas i SFI-undervisning, grundskola, folkhögskola, gymnasiet och studiecirklar. Att pedagogiskt förtydliga vårt lands värderingar om demokrati.

En demokratikanon skulle illustrera demokratins framväxt, hur tryckfriheten och det fria ordet tidigt fick fäste i Sverige, kampen för kvinnors rösträtt, striden för social rättvisa, religionsfrihet och jämställdhet, men också inkludera internationella texter som fördjupat vår demokrati.

För mig är det en rättvise- och bildningsfråga att alla ska känna till det som format den svenska demokratin. För mig är det en överlevnadsfråga för demokratin att den förankras i varje generation.

För mig är det oacceptabelt om vi får ett värderingsglapp, där respekten för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet förväntas vara olika. Genom att skapa en robust demokratikanon som används aktivt kan vi göra vi dessa värderingar mer tillgängliga för alla, oavsett bakgrund eller storleken på föräldrarnas bokhylla.

Om landet ska hållas ihop måste värderingsgemenskapen och den gemensamma berättelsen bli tydligare. En berättelse som är mycket mer angelägen än på väldigt länge.

Birgitta Ohlsson,
Riksdagsledamot, Liberalerna