Max Miguel Angel Elgeskog försvarar Zlatan Ibrahimovic.
1 av 3
Max Miguel Angel Elgeskog försvarar Zlatan Ibrahimovic. - Foto: Privat/TT
Max Miguel Angel Elgeskog.
2 av 3
Max Miguel Angel Elgeskog. - Foto: Privat
"Zlatan är och Zlatan har alltid varit en levande måltavla för oss, allmänheten, att frossa i".
3 av 3
"Zlatan är och Zlatan har alltid varit en levande måltavla för oss, allmänheten, att frossa i". - Foto: TT

Nej, Zlatan är absolut ingen mobbare

Debattören: Hans hela självbild har alltid kretsat kring att han har fått kämpa i uppförsbacke för det han åstadkommit.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Lisa Magnusson, skribent på Metro. Läste din artikel "Sluta hylla mobbaren Zlatan".

Jag ska utveckla så du får en klar bild på att detta inte är ett påhopp mot dig som person eller dina journalistiska egenskaper.

Zlatan är och Zlatan har alltid varit en levande måltavla för oss, allmänheten, att frossa i. Hans varumärke eller helt enkelt hans personlighet har fått alla att dela på sig och välja läger "för Zlatan" eller "mot Zlatan".

Men denna text saknar helt klart vettigt förstående från din sida gällande personen Zlatan som ÄR hans varumärke. Som jag innan nämnde så är hans varumärke hans personlighet och vice versa. Men man måste också förstå att Zlatan är full utav ungdomlighet. Full utav ironi.

Allt han säger är självklart inte politiskt korrekt men han säger och gör det med glimten i ögat. Den jargong han använder sig utav är kanske främmande för just dig men för mig och många andra som vet hur jargongen går bland ungdomar, i omklädningsrum, är detta inget att ens lyfta ett ögonbryn över.

Mobbning säger du? Absolut kan jag hålla med om att det till viss del är lite mobbning om man ska vara väldigt dömande. Jag trodde dock mobbning var när man medvetet försöker trycka ner en persons självförtroende så till den grad att personen börjar gråta. Om och om igen.

Det handlar om rå ironi. Ren och skär ironi. När en 35 årig Zlatan, världskändis och förebild använder sig utav ironi på samma sätt som en okänd 16 åring som munhuggs med sina lagkamrater så är det mobbning och han skall hängas ut i medierna?

Hans hela självbild har alltid kretsat kring att han har fått kämpa i uppförsbacke för det han åstadkommit. Utan att egentligen förändrats så mycket utav sin personlighet på vägen. Självklart måste han vara försiktigare nu med vad han säger än innan då han är en person i konstant strålkastarljus men han har alltid haft den där glimten i ögat när han sagt saker som ”Fy vad ful du är!” eller ”Fan vad du luktar illa”.

Angående Zlatans kommentar gällande damlandslaget och cykel/bil incidenten. Du har ingen substans att säga att Zlatan ogillar damfotboll. Kanske gör han det, kanske inte. Kommentaren må ha varit klumpig men jag kan lova dig att han sa även den med glimten i ögat.

Självklart kan en klumpig kommentar inför medierna spinnas vidare till oanade höjder och vi vet att ni, media, gärna vinklar det lite som det passar för att sälja. Förståeligt. Men är inte det mobbning då?

Att ta någonting en person säger ur sitt sammanhang och sedan vinkla det för egen vinning utan en tanke på hur det påverkar personen som sa det? Om och om igen.

Kända personer i blickfånget måste vara väldigt försiktiga med vad dom säger för att det inte skall vinklas eller tas fel utav allmänheten. De måste hela tiden tänka flera steg före för att de inte skall bli halshuggna i kvällspressen. Dessa individer kan inte vara sig själv framför er. Deras personlighet försvinner. Du måste vara någon som passar alla annars blir det ramaskri. Annars blir du uthängs som sexist, mobbare, rasist eller Gud vet vad folk dömer dig till.

Ta SD som exempel. Jag har ingen överdriven kärlek för dem. Men jag har ändå en respekt för Jimmie Åkesson för sin vältalighet samt saklighet när han framför sina argument. Han får även han oförtjänt mycket skit kastat på sig men mestadels är det för idioterna som följer honom.

De som inte kan se förbi invandrarfrågan och missförstår hans åsikter och ord för ren rasism. Om Jimmie är rasist låter jag vara osagt (stor sannolikhet ändå tror jag) men jag lovar er att han kan formulera ett hållbart argument till varför han känner och tycker som han gör. Inte som de neandertalare som följer honom vars enda hållbara argument är att dom inte gillar ”de som inte ser svenska ut”.

Alla har vi någonting som vi inte gillar eller stöttar men om du blir tillfrågad angående din ståndpunkt så måste du ha ett bra jävla argument som jag kan respektera förutom att du tycker att vanlig ”munhuggeri” är mobbning.

Du måste förstå det du ogillar till den grad att du sedan kan sätta det i kontext med vad andra kan få ut utav det. Zlatan har, om någon missat det, en fantastisk självdistans till sig själv. Han spelar på hela det vi alla har byggt upp gällande han. För att använda en fotbollsreferens; Han tar det med en klackspark!

Och gällande Ica reklamen – skärpning! De gör ju en ploj grej utav det hela från både landslagets läger som från Ica’s läger. Det är humor. Ironi. För att citera en utav de riktiga översittarna genom tiderna Mr Winston Churchill: A state of society where men may not speak their minds cannot long endure.

Max Miguel Angel Elgeskog

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.