Torsdag 15 Apr
Stockholm

SD: Moderaterna saknar trovärdighet i tiggerifrågan

Sverigedemokraterna tycker Moderaterna måste visa att de menar allvar när det kommer till tiggeriet.
Sverigedemokraterna tycker Moderaterna måste visa att de menar allvar när det kommer till tiggeriet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverigedemokraterna: Problemet är att de saknar trovärdighet och agerandet hittills säger mer än utspel för att få ett lyft i opinionen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Under onsdagen publicerades en debattartikel av Johan Forsell (M) om problemen som följd av hitresta, tiggande EU-migranter. Han skriver om vikten av att lagstiftningen om EU-migranters rätt till försörjningsstöd ses över, om situationen med olovliga boplatser och om att möjliggöra lokala tiggeriförbud.

Sverigedemokraterna har i flera år lyft just dessa frågor samt kommit med skarpa förlag i riksdagen, varav samtliga har röstats ned - av bland annat Moderaterna.

En grundläggande och viktig princip för att ett välfärdsland som Sverige ska fungera är att samhällsservicen sker för en specifik grupp som gemensamt finansierar den. Svenska myndigheter ansvarar för svenska medborgare på samma sätt som myndigheter i andra länder ansvarar för sina medborgare. Det är viktigt att vi håller hårt i denna princip.

Sverigedemokraterna har därför föreslagit en rad åtgärder för att ta itu med problemet. Bland annat har vi motionerat om förändringar för att personer utan anknytning till Sverige inte ska kunna få tillgång till välfärden. Detta adresserar samma problematik som Forsell lyfter i sitt debattinlägg. Dock har Moderaterna röstat ned motionen så sent som i december 2015.

Det är även värt att notera att domen av Förvaltningsrätten i Malmö är inte första dom av detta slag. I juli 2015 har Förvaltningsrätten i Umeå förkunnat att en familj som gömmer sig undan utvisning har rätt till försörjningsstöd eftersom de anses bo i kommunen. Några reaktioner från M uteblev.

Det hitresta tiggeriet har nu under en längre period varit ett problem som knappast kan ha undgått någon. EU-migranter är inte vårt ansvar, och det är likaså i grunden förkastligt hur vi genom att acceptera tiggeriet idag befäster utsatta människor i en ohållbar situation. Självklart är det bra om vi hjälper människor att få en drägligare levnadsstandard, men den hjälpen ska ske i deras hemländer.

Moderaterna och Johan Forsell (M) kräver handling från regeringen, men frågan är varför de fortfarande inte har presenterat några tydliga förslag själva, om de inte mäktar med att stödja våra.

Låt säga att Moderaterna nu är öppna med en kursändring i tiggerifrågan och därför även här ansluter sig till Sverigedemokraternas linje. Vad är då förklaringen till det konsekventa motståndet mot originalet till deras egen politik?

Vi välkomnar, än en gång, Moderaternas plötsliga uppvaknande. Även om Moderaterna i många fall inte når riktigt lika långt fram i sina förslag finns det uppenbarligen flera punkter där vi bör kunna finna en samsyn. Som ensamt parti skulle de likväl inte komma särskilt långt varför de är varmt välkomna för att tillsammans med SD driva denna fråga framöver. Problemet är bara att de saknar trovärdighet och agerandet hittills säger mer än tillfälliga utspel för att få ett lyft i opinionen.

Markus Wiechel (SD),
Migrationspolitisk talesperson

Jennie Åfeldt (SD),
Socialförsäkringsutskottet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela