Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Palestinierna måste sluta hylla terrordåd i Israel

- 10/06/2016, 10:43
Tobias Petersson från Perspektiv på Israel skriver om terrordådet i Tel Aviv.
1 av 3

Tobias Petersson från Perspektiv på Israel skriver om terrordådet i Tel Aviv.

Privat/Sebastian Scheiner

Tobias Petersson.
2 av 3

Tobias Petersson.

Privat

"Fyra av offren dog och 16 är skadade".
3 av 3

"Fyra av offren dog och 16 är skadade".

Sebastian Scheiner

Perspektiv på Israel: Hyllandet av terrorismen är utbredd i det palestinska samhället.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Dagen efter onsdagens blodiga terrorattack i Tel Aviv sitter jag på en restaurang på Ben Yehuda Street i samma stad, på en liknande restaurang som de två palestinska terroristerna satt på igår strax innan de reste sig upp och brutalt öppnade eld mot civila israeler.

Fyra av offren dog och 16 är skadade. Bland de skadade vårdas också en av terroristerna efter det våldsamma gripandet. Terrorattacken hyllades snabbt av terrororganisationen Hamas ledare i Gaza, Ismail Haniyeh. På sina håll på Västbanken hyllades terrorattacken med godisutdelning och fyrverkerier.

De båda terroristerna är kusiner och har kommit in i Israel illegalt från område som styrs av Palestinska myndigheten. En nära släkting är medlem av terrororganisation som har band till det regerande palestinska partiet Fatah.

Det slår mig att det kunde varit lika väl jag som hade kommit i vägen för dessa terrorister. Att en terrorist när som helst kan komma in här på restaurangen på Ben Yehuda Street där jag äter frukost är skrämmande men en verklighet människor här nere i Israel lever med i sin vardag.

I förgår, samtidigt som dessa terrorister utförde sin blodiga attack, var jag och handlade i butikerna i Israels huvudstad Jerusalem där judar och araber jobbar, handlar och lever tillsammans liksom i resten av landet.

Vi befinner oss i den muslimska månaden Ramadan och här i Israel har israeliska judar delat ut rosor till arabiska muslimer inför firandet av den muslimska högtiden. Terrorattacken i Tel Aviv är ett slag mot det öppna samhället, fred och samexistens.

De flesta araber här i Israel är förstås fredliga och de som utförde attacken är inte härifrån utan från de områden som styrs av den Palestinska myndigheten. Det är därför det är allvarligt att Abbas Zaki, en medlem av Fatahs centralkommitté nyligen hyllade de palestinska ungdomar som utfört terrorattacker sedan i höstas.

Hyllandet av terrorismen är utbredd i det palestinska samhället, på grund av att media, skolor, fritidsgårdar och politiska partier hyllar våldets väg som metod för att lösa konflikten man har med Israel.

Nu resulterar terrorattacken i att Israel drar tillbaka 83 000 inresetillstånd för palestinska invånare i de palestinska områdena. Detta är synd men tyvärr nödvändigt då israelerna är rädda att onsdagens terrorattack här ska inspirera andra att utföra liknande terrordåd.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har under torsdagen fördömt terrorattacken i Tel Aviv. Det är dock också viktigt att Generalkonsulatet i Jerusalem som har kontakt med det palestinska civilsamhället och ledarskapet fördömer de palestinska terrorattackerna.

De står närmare i kontakt med den palestinska befolkningen här ner än Margot Wallström. Det kan ha stor påverkan på utvecklingen om direktiv kommer från regeringen att generalkonsulatet ska vara tydligare i sin kritik mot palestinska terrordåd och terrorindoktrinering.

Sverige kan påverka mer om Sverige vill. Det palestinska ledarskapet i Ramallah måste förmås att att fördöma terrorattacker mot israeler. Avståndstagande från terrorism bör också komma från den palestinska ambassaden i Stockholm som hittills vägrat ta avstånd från terrorattacker.

Tobias Petersson,
Ordförande för Perspektiv på Israel