1 av 6
- Foto: Kim-Evert Olofsson/TT
2 av 6
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 6
- Foto: AP
4 av 6
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
5 av 6
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
6 av 6
- Foto: Kim-Evert Olofsson

Du kan rädda liv – adoptera en hemlös katt

Djurens Rätt: "För varje kattunge som köps hos en uppfödare finns en hemlös katt på ett djurhem som får fortsätta vänta".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och enligt egen utsago Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ Camilla Björkbom på Twitter: @CamillaBjorkbom

Adoptera en katt

Om du är intresserad av att rädda en hemlös katt bör du kolla in Djurens Rätts omplaceringsregister.

I dag går det att köpa ett djur på samma sätt som du köper en bil eller en TV och många som skaffar djur inser inte ansvaret som det innebär. En katt eller ett annat djur är inget som kan lämnas tillbaka när barnen tröttnat eller när familjen åker hem igen från sommarstugan.

Katten är ett av våra vanligaste familjedjur i Sverige i dag och finns i nästan var femte hushåll. Men visste du att det också finns uppskattnings 100 000 hemlösa katter runt om i landet?

Det förekommer fortfarande att människor tar hand om en katt under sommaren för att sedan göra sig av med den till hösten. Begreppet ”sommarkatt” är dock lite missvisande då hemlöshet bland djur är ett problem som i allra högsta grad är närvarande året om.

Nu under sommaren föds det tusentals katter med en oviss framtid framför sig. Många av dessa föds av förvildade hemlösa tamkatter. De hamnar i en utsatt situation när det närmar sig höst och vädret blir kallare. Då fylls inte sällan landets redan högt belastade djurhem med hemlösa katter i stort behov av ett nytt hem.

Vill du utöka din familj med ett djur rekommenderar jag att du adopterar en katt från en seriös omplaceringsverksamhet. För varje kattunge som köps hos en uppfödare finns en hemlös katt på ett djurhem som får fortsätta vänta. Om du adopterar i stället för att köpa gör du en insats för de hemlösa katterna.

Du ska också se till att katten id-märks, registreras och kastreras. Då får du större möjlighet att hitta katten om den skulle springa bort och framförallt så förhindrar du att fler kattungar föds till en framtid utan hem. En okastrerad katthona kan under en livstid få upp till 120 kattungar, som i sin tur får ungar. I det vilda bildas det snabbt kattkolonier där smittor, inavel och svält är stora hot mot katterna.

Vissa katter kan fångas in och tas om hand för att sedan placeras i ett hem. Men för vissa av katterna som blivit för skygga för människor är det inget alternativ. Det bästa alternativet i dessa fall är något som kallas för TNR-M-metoden. TNR-M står för trap, neuter, return och manage, eller fånga in, kastrera, återbörda och sköta om.

Katterna får hjälp men släpps sedan, kastrerade, tillbaka i sina revir där volontärer hjälper till med tillsynen. Djurens Rätt finansierar två TNR-M verksamheter i Sverige.

Den här metoden ser till att de hemlösa katterna minskar på sikt och används i många andra länder, bland annat Norge, USA, Kanada, Italien och England.

En av de största insatserna du kan göra för de hemlösa djuren är att öppna ditt hem för en hemlös katt. Alla förtjänar ett kärleksfullt hem!

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande för Djurens Rätt

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att adoptera en hemlös katt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.