Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​LUF: Vill Moderaterna stoppa invandringen får de bilda allians med SD eller S i stället

- 21/06/2016, 10:35 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

Faksimil-montage

Debattörerna: "Det finns gränser och vår gräns har passerats om Moderaternas migrationspolitik får råda"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Riksdagen beslutar i dag om en ny tillfällig lag som innebär att migrationspolitiken blir ännu mer restriktiv. Det innebär en ytterligare åtstramning från migrationsöverenskommelsen och därmed att överenskommelsen inte hålls.

Moderaterna vill uppenbart triangulera populistiska krafter och menar nu att de nya stränga reglerna ska permanentas om de vinner valet 2018. Den redan ingångna migrationsöverenskommelsen var svår att acceptera från början.

Vi i Liberala ungdomsförbundet och många med oss är fortsatt djupt kritiska. Moderaternas nya linje är inte förenligt med den värdegrund Alliansen en gång grundades på.

Att besluta om ytterligare strängare regler och på så vis frångå överenskommelsen är oansvarigt. Ett handslag handlar både om vad som står och vad parterna kommit överens om att utesluta. För Liberalerna är familjeåterföreningen viktig, barnfamiljer får inte splittras. Regeringen och Moderaternas agerande nu riskerar att skada förtroendet för blocköverskridande överenskommelser. Det är inte ansvarstagande.

Den tillfälliga lagen innebär en kraftig begränsning av rätten till återförening.

Ofta får unga män fly först. Äldre, små barn, kvinnor och personer med funktionsnedsättning lämnas kvar. De som efter en lång och farlig flykt hamnar utan sin familj i ett främmande land riskerar att inte få träffa sina föräldrar, barn eller syskon igen. Anhöriga lever kvar i ett konfliktdrabbat land med risk för sina liv. Barn blir ensamma i ett främmande land.

Barn har inget ansvar för hur världen ser ut och ska inte tvingas bära bördan vuxenvärldens misslyckande. Om inte ens barns rätt till sina föräldrar är helig, så är inte heller Alliansen det. Det finns gränser och vår gräns har passerats om Moderaternas migrationspolitik får råda. Att inte splittra barnfamiljer bör därför vara Liberalernas absoluta krav i en regeringsförhandling efter valet 2018.

Envisar sig Moderaterna med sin nya linje får de i stället söka nya allianser med partier som också vill begränsa migrationen mer. Som Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

Joar Forssell,
Förbundsordförandekandidat Liberala ungdomsförbundet

Anders Viking Pettersson,
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Värmland

Gör Moderaterna fel?