Torsdag 11 Aug
Stockholm

Glad midsommar till alla – oavsett varför just du väljer att fira

1 av 6
Bruse LF Persson
2 av 6
Bruse LF Persson. Foto: Privat
Jorunn C Houvenaghel
3 av 6
Jorunn C Houvenaghel. Foto: Privat
Räv Skogsberg
4 av 6
Räv Skogsberg. Foto: Privat
5 av 6
6 av 6

Samfundet Forn Sed Sverige: "Vi gläds åt att andra också tycker att den här tiden är värd att fira, och anser att alla på ett eller annat sätt firar samma sak på sina sätt: livet och kärleken".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Midsommar upplevs nog av många som den svenskaste av alla våra högtider, och det är också den öppnaste och mest inkluderande. Dess rötter går långt tillbaka i historiens dimmor; den omnämns i nordiska Kungasagorna och troligen har en midsommarfest firats mitt i sommaren så länge det funnits människor här.

Midsommaren är en tid av ljus, prunkande grönska och glädje – det är en ren fruktbarhetshögtid. Det är också en högtid som är starkt präglad av folktro och traditioner, såväl gamla som nyare. Sill, nubbe och sommarens första färskpotatis är för många ett måste, precis som midsommarstången och de små grodorna.

Det som är så fantastiskt med en högtid som midsommar är dock att det inte finns någon som kan bestämma hur du firar, för det finns ingen som ”äger” den högtiden.

Visst finns det kristna som firar Johannes döparens dag, och visst firar vi hedningar Frejs och Gerds bröllop, men det viktigaste för alla nordbor är ändå att detta är den tid då dagarna är som längst och nätterna är som kortast. Oavsett livsåskådning kan vi tillsammans fira den ljuva sommartiden och ljuset på midsommar.

Det är en öppen och inkluderande högtid som inte utesluter utan bjuder in. Då är vi inte religiösa eller ateister, inte infödd eller nysvensk.

Vi hedningar firar midsommaren av religiösa skäl, vi firar de skiftande årstiderna och livet som alltid återkommer.

Vi gläds åt att andra också tycker att den här tiden är värd att fira, och anser att alla på ett eller annat sätt firar samma sak på sina sätt: livet och kärleken.

Vi må vara födda på olika platser och tillbe olika gudar, men midsommar är viktig för alla.

Glad midsommar till alla!

Jorunn C Houvenaghel, ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige
Räv Skogsberg, gode i Samfundet Forn Sed Sverige
Bruse LF Persson, rådsmedlem Samfundet Forn Sed Sverige

Firar du midsommar?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.