1 av 4
- Foto: TT/TT (Montage)
2 av 4
- Foto: TT (Montage)
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: Joerg Carstensen

​SWEXIT – Därför borde Sverige lämna EU

Ungsvenskarna SDU: "Så låt oss därför hålla tummarna för britternas framgång den 23 juni. Låt oss sätta nationella, svenska, intressen i förstahand".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Cementen har spruckit, balkarna har rostat sönder och de 28 byggherrarna jobbar alla efter olika visioner vilket lett till att kostnaderna för projektet har skjutit i höjden. Det kolossala bygget som förkortas EU står och svajar på en ostadig grund, redo att kollapsa vid minsta vindpust.

Under den senaste tiden har troligtvis alla, oavsett intresse, uppmärksammat Storbritanniens kommande votering gällande om landet ska lämna EU eller inte. Vid en majoritet för ja-sidan skulle David Cameron behöva påbörja Storbritanniens utträde ur EU omgående. Något som skulle medföra att EU för första gången förlorar en medlemsstat, en stat som även är en av de största och viktigaste medlemmarna.

Oavsett utgång i den kommande voteringen så har den styrande EU-eliten fått sig en ordentlig törn. Att nästan 50 procent av befolkningen har ställt sig bakom att lämna EU i den brittiska opinionen skickar tydliga signaler att samarbetet verkligen knakar i fogarna. Det har även blivit tydligt att fler länder börjat se sig om efter alternativa utvägar.

Idag är nästan fyra av tio svenska lagar som röstas igenom av riksdagen redan stiftade av EU och på kommunal nivå är 60 procent av besluten påverkade av tidigare beslut i EU. Utöver det står EU-lagar alltid över våra nationella lagar vilket är helt absurt.

Ungsvenskarna ifrågasätter starkt hur lagar kan stiftas och effektivt appliceras på 28 länder som inte delar samma demografiska, sociala och ekonomiska förutsättningar, samt har olika intressen. Den självklara slutsatsen är att detta leder till en allmän ineffektivitet som hindrar medlemsländerna från att anpassa lagar som fungerar optimalt just för dem.

Från att tidigare ha varit ett renodlat ekonomiskt och freds-samarbete så har EU idag börjat syfta till att alltmer fördela rikedom från högt utvecklade ekonomier till Europas utvecklingsländer. Ungsvenskarna anser inte att omfördelning av svenskars inbetalade skatter skall gå till att finansiera ekonomisk och infrastrukturell utveckling i resten av Europa genom ett ineffektivt EU. Istället bör de 30 miljarder som Sverige idag betalar gå direkt till olika områden, som vi själva ska besluta om, i Sverige.

Ungsvenskarna förstår vikten av samarbete och handel med EU:s medlemsstater. Därför anser Ungsvenskarna att ett möjligt alternativ för Sverige bör vara att anamma den norska och schweiziska modellen. Dessa länder ingår i Europeiska frihandelssammanslutningen, EFTA såväl som EES vilket möjliggör fortsatt handel samt delvis fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital med de 28 EU länderna.

Vi bör dock vara tydliga med att även om Brexit inte når hela vägen fram sänder det tydliga signaler om att EU är i behov av att reformeras om i grunden för att accepteras av det europeiska folket. Är det någonting EU är känt för så är det att fullständigt ignorera folkets vilja så en reformering känns idag dessvärre långsökt.

Så låt oss därför hålla tummarna för britternas framgång den 23 juni. Låt oss följa brittiska ja-sidans och UKIP:s agenda och sätta nationella, svenska, intressen i förstahand. Låt oss själva stifta våra lagar och utveckla Sverige på bästa sätt.

Låt oss kliva av det kostsamma EU-bygget. Låt oss utföra en Swexit.

Tobias Andersson,
Nationell talesperson, Ungsvenskarna SDU
Gabriel Kroon,
EU-politisk talesperson och internationell sekreterare, Ungsvenskarna SDU
Felix Byström,
Ekonomisk-politisk talesperson, Ungsvenskarna SDU

/
SDU
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.