1 av 3
2 av 3
- Foto: Henrik Montgomery / TT
3 av 3

Till alla föräldrar: Sluta vara så förbannat egocentriska

"De oroliga argumenten är bara ursäkter för att kunna protestera. Eleverna bråkar redan på lektioner, dricker sprit på helgerna, har ångestattacker och ätstörningar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Malins blogg här: https://malinstroman.wordpress.com/

Som klassförälder har man några inte helt lustfyllda uppgifter på sig. Det är i alla fall min upplevelse. Man ska tjata in klasskassan från andra föräldrar som man inte känner, köpa presenter till lärarna som helst ska uppskattas på riktigt och så ska man hjälpa klassen att samla in pengar till klasskassan så att de kan åka på klassresa.

Framåt åttondeklass skulle man kunna tro att alla föräldrar känner till det här och ändå kom ett argt mejl i december inför elevernas annalkande saffransförsäljning – ‘Vem är det som har bestämt det här? Jag betalar hellre de 3000 kronorna som saffranet kostar och slipper få hem skiten.’.

Det är lite underligt att behöva förklara för en förälder att det inte går att begära att alla familjer i en klass ska kunna lägga 3000 kr per barn per termin till en klasskassa. Och att de föräldrarna som var på föräldramötet var eniga om att det är bra att barnen får hjälpa till för att få in pengar.

Det här är bara en incident av många där en förälder i varje klass bara har sig själv och sitt barn i fokus framför alla andra. När de stannar bilen i korsningen direkt framför övergångsstället till skolan för att släppa av sitt barn så snabbt det går och gasa iväg till jobbet (de är dock många många fler än en per klass).

När de på riktigt undrar om man inte kan skicka alla stökiga barn som stör i klasserna till en egen skola, eller stör sig gravt på de något mindre talangfulla lagmedlemmarna i tioåringens fotbollslag. När de kräver att pedagoger ska kalla till krismöte för att det finns ett barn som bits på förskolan. Och jag tror även när de skickar okunniga mejl till skolan angående de nyanlända eleverna.

Två elever skrev i Äppelviksskolans skoltidning om hur den här typen av föräldrar behöver lära sig att göra sin research och lite källkritik innan de sprider sin oro vidare. De tolkar det som att föräldrarna är okunniga.

Jag tolkar det som att det är de där föräldrarna som har som drivkraft och krav att inte riskera minsta lilla försämring för sitt barn, oavsett om det handlar om att femton barn utan föräldrar som har flytt krig ska få möjlighet att gå i skolan.

De oroliga argumenten är bara ursäkter för att kunna protestera. Eleverna bråkar redan på lektioner, dricker sprit på helgerna, har ångestattacker och ätstörningar över betygspress och utseendehets.

Det behövs det inte några nyanlända för att det ska hända. Och det är inte femton nyanlända elever som gör att skolan blir för trång. Det är sedan flera år tillbaka dubbla klasser på gymnastiklektionerna – femtio femtonåringar i en gymnastiksal.

Argumenten är inte främst drivna ur rasism utan ur egocentrism och narcissism. Tyvärr är risken stor att argumenten blir till rasistiska åsikter när barnen i familjen tar med sig dem till skolan.

Oavsett vilket är rasister, egocentriker och narcissister inte en stark grund för ett väl fungerande samhälle. Det är svindyrt med sjukvård, skola och arbetslöshetskassa i ett land som lämnar medborgare bakom. Det kommer inte räcka med att ge raka fakta för att lösa de här föräldrarnas problem, det krävs en samhällsekonomisk utbildning.

Tur att det finns många starka, kloka och välformulerade elever som Tyra och Nadya som vi kan sätta vårt hopp till.

Malin Ströman

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.