1 av 4
- Foto: TT/TT
2 av 4
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
3 av 4
- Foto: Martina Holmberg / Martina Holmberg/TT
4 av 4
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Du behöver inte bli full i dag – vi förtjänar inte det

Eric Tegnander, UNF: "Jag tänker vara tryggheten i stormen. Jag vägrar att falla offer för alkoholnormens vidriga grepp. För jag vet vilken skada den gör på individen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Midsommar är en helg som för många vuxna förknippas med årets första svenska jordgubbar, dans runt midsommarstången och en nubbe till maten. Tyvärr förknippas det för många unga också med otrygghet eftersom de inte har en aning om hur de vuxna i deras omgivning kommer bete sig efter den första nubben.

I dag är dagen då hela Sveriges föräldrarkår går på ledighet. Då många kastar in handuken och inviger sommaren med att supa sig fulla.

Det är också dagen då flera ungdomar vaknar upp med en klump i magen och undrar om de kommer få ta hand om sina småsyskon.

Dagen när de behöver förklara varför det skriks och bråkas sent in på midsommarnatten. Och dagen då nyktra förebilder behövs som mest.

Jag och många andra unga vet att i dag är det vi som bär det tyngsta ansvaret, då vi måste bli de ansvariga i sammanhanget. Som ser till att dagen går ihop, att de yngsta får någon de kan lita på.

Någon som ser till att ingen som har druckit sätter sig i bilen och kör iväg. Vi vill också fira i dag, men i stället måste många av oss vara förebilder eftersom andra vuxna själva inte klarar av det.

Vi förtjänar inte det, vi förtjänar att ha vuxna nyktra förebilder med oss. Som tar ansvar, som vi kan lita på och som skapar trygghet. Som är nyktra med oss. Jag vill att ni andra vuxna, om ni vill kalla er det, funderar på er roll under midsommarfirandet och väljer en nykter midsommar, om inte för dig själv så för oss.

Jag tänker vara tryggheten i stormen. Jag vägrar att falla offer för alkoholnormens vidriga grepp. För jag vet vilken skada den gör på individen, på midsommarfirandet och sin tur på samhället. Jag är och kommer förbli en nykter förebild. Jag hoppas att du också vill vara det, om inte för livet så åtminstone bara för i dag.

Eric Tegnander,
Förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund

/
UNF
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.