Söndag 2 Okt
Stockholm

En ansvarsfull utrikespolitik kan inte byggas på pacifism

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Liberala studenter: "Dagens situation när IS har förklarat krig mot väst, utför folkmord och hyllar islamistisk terror som riktar sig mot civila är så obeskrivligt vidrig att endast ondska duger för att beskriva".

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

God fortsättning på midsommaren till alla läsare! Hoppas sillen och nubben har suttit fint och att sommaren har firats. Medan vi uppe i norr har åtnjutit midsommarfirande i en fri demokrati har FN och det internationella samfundet misslyckats med att förhindra ytterligare ett folkmord.

FN:s utredare har nu kunnat konstaterat att IS gjort sig skyldig till folkmord genom sina vedervärdiga handlingar mot yazidierna. Ytterligare ett exempel har lagts till listan över varför pacifism inte är ett hållbart sätt att hantera våldsverkande extremister. Vidare visar även detta hur FN och det internationella samfundet kapitalt har misslyckats med att skydda både yazidierna och det syriska folket från både IS och Assads härjningar.

Det behövs inte leta länge i svensk debatt innan mantrat "krig är alltid fel" dyker upp. Detta är vanligt hos vänstern och hos den kulturmarxistiska feminismen. Tyvärr är världen inte så svartvit. Det finns rättfärdiga krig precis som det finns orättfärdiga krig. Trots detta hålls pacifism ofta upp som någonting positivt och ett värdigt mål att sträva efter. Detta är säkerligen fallet när andra demokratier ska hanteras, men när IS ska hanteras så faller pacifismen på sin egen orimlighet.

1938 proklamerade Neville Chamberlain ”Fred i vår tid”. En proklamation i pacifismens namn. Ett år senare var Europa och världen i krig. Det var slutligen inte var pacifismen som hindrade Hitler under Andra världskriget. Det var en militär angloamerikansk invasion av Fort Europa som såg till att nazisterna slogs tillbaka. På samma sätt kommer det inte vara pacifismen som slutligen besegrar IS. Det kommer vara militär makt som åstadkommer detta eftersom det inte går att förhandla med ren ondska.

Ett stort problem är att de länder, inklusive Sverige, som har ratificerat Folkmordskonventionen verkar glömma att den kräver att länder inte bara straffar utan även förhindrar folkmord vid misstanke eller försök till nämnda handling. När FN:s utredare nu konstaterar att folkmord har skett på yazidierna är det beklagligt att Sverige inte ens kunde ställa upp på Frankrikes förfrågan om militärt understöd i Syrien. Något som vi i Liberala studenter tidigare har skrivit om.

Om Folkmordskonventionen ska vara mer än vackra ord på ett papper, är det hög tid att vi förstår att den inte bara kräver att folkmördare hålls inför rätta. Den kräver även vaksamhet mot framtida försök till folkmord och ett aktivt arbete för att förhindra dem där misstanke finns. Det är beklagligt att yazidierna nu läggs till den listan av folkgrupper som har utsatts för folkmord för att det internationella samfundet och FN inte agerat i tid.

Dagens situation när IS har förklarat krig mot väst, utför folkmord och hyllar islamistisk terror som riktar sig mot civila är så obeskrivligt vidrig att endast ondska duger för att beskriva. Trots detta är rösterna för pacifism lika höga som vanligt och det internationella samfundet är fortsatt passiva. Denna vedervärdiga styggelse måste krossas och det snart. Vår passivitet gentemot folkmord som utförs av IS befriar oss inte från ansvar. Det internationella samfundet och FN måste nu agera i frågan för att stävja det pågående folkmordet.

Per Aronsson, riksstyrelseledamot Liberala studenter
Henrik Bengtsson, vice ordförande Liberala studenter
Karin Hermansson, v
ice ordförande Liberala studenter Göteborg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.