Axel Hallberg (GU) skriver om brunkolsförsäljningen.
1 av 3
Axel Hallberg (GU) skriver om brunkolsförsäljningen. - Foto: Privat/TT
Axel Hallberg.
2 av 3
Axel Hallberg. - Foto: Privat
Ett brunkolskraftverk i Tyskland.
3 av 3
Ett brunkolskraftverk i Tyskland. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Brunkolet var ett gigantiskt misslyckande – nu måste regeringen agera

Grön Ungdom: Nu måste regeringen vinna förtroende i klimatfrågan genom att på riktigt göra Sverige till världens främsta föregångsland.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Regeringen har beslutat att godkänna en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Det innebär att Vattenfall säljer koltillgångar som kan leda till utsläpp av 1,2 miljarder ton koldioxid. Att göra en sådan affär med EPH, ett företag som själva säger sig vänta på en renässans för kolet, är inte ansvarsfull politik.

Miljöpartiet har försökt ändra Vattenfalls ägardirektiv och ge Vattenfall ett tydligt hållbarhetsfokus. Det är djupt beklagligt att detta inte vunnit majoritet i riksdagen. Nu är det upp till regeringen att visa att de menar allvar med sin klimatpolitik.

Sverige måste vara ett klimatpolitiskt föregångsland. Arbetet i FN bygger på att länder presenterar sina mål och åtgärder, i stället för att bli påtvingade dessa ovanifrån. Därför är ambitiösa länder som visar vägen viktigare än någonsin. Sverige kan bli världens mest hållbara land och det viktigaste föregångslandet av alla. Vi var först i världen med att införa koldioxidskatt, vilket många länder sedan tagit efter.

Det är regeringens ansvar att se till att Sverige är en klimatpolitisk föregångare. Regeringen har presenterat ett program för att köpa upp utsläppsrätter och annullera dessa, vilket innebär att systemet angrips och det blir dyrare att släppa ut koldioxid.

Detta förslag är oerhört positivt. Men det krävs mer för att göra Sverige till världens främsta föregångsland:

– Tidsplan för när Sverige ska bli fossilfritt

Regeringen har ambitionen att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, dock utan deadline. Mål är viktigt i klimatpolitiken, inte bara för att det inspirerar andra länder utan också för att målen ofta nås med råge.

Att ställa om är lättare än vad politiker först tror. Regeringen måste våga ta i den här gången. Det är dags att lyssna på forskningen och miljörörelsen och anta målet att Sverige ska vara fossilfritt senast 2030.

– Bort med bensinen

Transport är en av de stora utsläppsbovarna. Det finns ingen genväg, bensinen måste bort till förmån för förnybara bränslen. Därför bör regeringen införa en kvotplikt, som gör att oljebolagen måste sälja en större mängd förnybara bränslen för varje liter bensin eller diesel de säljer. På detta sätt går det att helt fasa ut användningen av fossil energi till 2030, då bensin och diesel i praktiken blir förbjudet.

– Utvidga koldioxidskatten

Koldioxidskatten är ett viktigt instrument för att minska utsläppen. En oroväckande trend är att svenskens utsläpp från livsmedelskonsumtion växer allt mer. Vi måste med ekonomiska styrmedel gynna det som är bra för miljön och missgynna de stora klimatbovarna.

Därför måste koldioxidskatten införas på fler sektorer, inte minst livsmedelssektorn. De produkter som bidrar till stora utsläpp ska också kosta mer.

Klimatet är vår tids stora ödesfråga. Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet är dålig klimatpolitik.

Nu måste regeringen vinna förtroende i klimatfrågan genom att på riktigt göra Sverige till världens främsta föregångsland. Då krävs en tydlig ambition om ett fossilfritt Sverige 2030 och mod att nå dit.

Axel Hallberg,
Klimatpolitisk talesperson, Grön Ungdom

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.