Sanne Rolén skriver om våldtäkten under Zara Larssons konsert på Bråvalla.
1 av 2
Sanne Rolén skriver om våldtäkten under Zara Larssons konsert på Bråvalla. - Foto: Privat/TT
Sanne Rolén.
2 av 2
Sanne Rolén. - Foto: Privat

Att kritisera Zara Larssons uttalande är att försvara våldtäktsmännen

Debattören: Att tycka att Zara Larsson inte borde dra alla över en kam är att försvara männen (där inkluderat våldtäktsmännen).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sommaren är här. Det är varmt (ibland). Runt om i landet pågår musikfestivaler. Folk är glada. Folk dricker alkohol.

Har något av påståendena ovan något som helst att göra med ökade våldtäkter? Svar: Ja. Borde det vara så? Svar: Nej.

I helgen var Bråvalla-festivalen utanför Norrköping igång. Redan efter första dagen kunde man på Aftonbladets hemsida läsa om en våldtäkt som skett i publikhavet. Dagen efter, ytterligare en (eller var det två?). Oavsett så är det för mycket. För sådant här ska inte hända idag. Ändå gör händer det.

Det händer så pass ofta att vi snart kommer sluta reagera märkvärt. Om det inte blir någon skillnad, kommer vi i framtiden att tänka ”Jaha, ännu en för lättklädd kvinna som hamnat på fel plats vid fel tidpunkt”. Som att det var kvinnans fel. Som att det är något ”som händer”.

Den första av våldtäkterna under Bråvalla ägde rum under Zara Larssons framträdande. Feministen Zara Larsson, för att citera Aftonbladet. Som att det skulle ha någon betydelse förresten.

Hur som helst var Zara inte sen med att skriva på Twitter: "Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar". Denna sista meningen fick, såklart, stor uppmärksamhet och hat från framförallt männens håll. ”Dra inte alla över en kam”, var budskapet. ”Du kan väl inte hata alla män för att det finns svin”.

Och visst. Det är helt sant. Det är inte särskilt logiskt att hata alla, som en sorts kollektiv bestraffning á la mellanstadiet, på grund av en individs fasansfulla agerande. Men det som fortfarande förvånar mig, och det jag tror ligger bakom till exempel Zaras uttalande, är att man kan störa sig så mycket på fullt normala reaktioner.

För mig är det nämligen en normal reaktion, att i upprört tillstånd och efter att en våldtäkt ägt rum mitt under en folkfest (som man själv medverkat i), bli förbannad och då kasta skit på alla män. Förutsatt att man inte gör det fortsättningsvis.

Men själva grejen är att detta är en reaktion på ett fullkomligt hemskt beteende som inte är försvarbart någonstans, och det är okej att reagera.

Att vid ett sådant här tillfälle, efter att tre våldtäkter ägt rum på en och samma festival under typ två dagar, bli arg och smutskasta män är okej.

Att tycka att Zara Larsson inte borde dra alla över en kam är att försvara männen (där inkluderat våldtäktsmännen). Hur det kan vara okej är för mig den största gåtan av alla.

Sanne Rolén

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.