Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi måste börja prata med barnen om våldtäkterna

- 05/07/2016, 12:01 -
Shanga Aziz (SSU) skriver om festivalvåldtäkterna.
1 av 3

Shanga Aziz (SSU) skriver om festivalvåldtäkterna.

Privat/TT

Shanga Aziz (SSU).
2 av 3

Shanga Aziz (SSU).

Privat

"Redan i tidig ålder måste barn få lära sig att det inte är okej att killarna i klassen tafsar och slår tjejerna".
3 av 3

"Redan i tidig ålder måste barn få lära sig att det inte är okej att killarna i klassen tafsar och slår tjejerna".

TT Nyhetsbyrån / Izabelle Nordfjell/TT

Socialdemokrat: Redan i tidig ålder måste barn få lära sig att det inte är okej att killarna i klassen tafsar och slår tjejerna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bråvalla i Norrköping, 30 juni, 2016. Jag och mina vänner står i publikhavet. Klockan är 21:10. Om fem minuter börjar Zara Larsson spela. Poliser går runt i området och delar ut blåvita armband där det står ’’POLIS AVSPÄRRAT #tafsainte’’.

Vi pratar om vilka låtar vi vill att Zara ska sjunga. Jag hoppas på EM-låten. Mina vänner håller tummarna för Lush Life. När hon intar scenen börjar publiken ropa hennes namn. Jag håller om min vän. Tillsammans sjunger vi med i låtarna och tar in stunden.

Det är kärlek, gemenskap och samhörighet. Det känns tryggt. Tryggt för mig som är man. Samtidigt som en kvinna – någonstans i publiken – blir utsatt för något som är helt oacceptabelt.

Mitt under Zaras spelning, känner en ung kvinna att hon blir penetrerad bakifrån, av en man. Han tar sig rätten tills hennes kropp utan tillåtelse. Dagen därpå blir en annan kvinna våldtagen av en man. Sista dagen hade fem våldtäkter och flera sexuella ofredanden anmälts, men det slutar inte där.

I en annan del av landet - Putte i Parken i Karlstad för att vara mer exakt - fick polisen in 26 anmälningar om våldtäkter och sexuella ofredanden varav 16 av dem begicks under fredagskvällen.

Tar man inte problemen på allvar blir följderna naturligtvis förödande. Det räcker inte med symboliska armband för att få potentiella våldtäktsmän att tänka om. Vi måste förändra de inhumana strukturer som tillåter män att ta sig rätten till någon annans kropp.

Det handlar om ett tankesätt som är djupt förankrat i vårt samhälle. Ingen ska gå över din gräns. ingen ska tafsa på dig mot din vilja, men det räcker heller inte med artiklar som denna för att förändra strukturerna. Det krävs en kombination av samhällsdebatter, kampanjer och politisk utveckling.

Redan i tidig ålder måste barn få lära sig att det inte är okej att killarna i klassen tafsar och slår tjejerna. Det krävs ett tydligt jämställdhetsarbete som genomsyrar undervisningen såväl som hela vårt samhälle. Vi måste få ett slut på ’’Kärlek börjar alltid med bråk’’ mentaliteten.

Shanga Aziz