Lördag 8 Maj
Stockholm

Det är de unga som förlorar när bankerna misslyckas

Elin Helander och Henrik Rosvall.
1 av 3
Elin Helander och Henrik Rosvall. Foto: Privat/Privat
Elin Helander.
2 av 3
Elin Helander. Foto: Privat
Henrik Rosvall.
3 av 3
Henrik Rosvall. Foto: Privat

Moneymind och Dreams: Det behövs ett samhälle där vi skapar bättre förutsättningar för individen att få en mer hälsosam privatekonomi.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Alla människor vill ha en bra ekonomi och nästan alla tycker det är viktigt att spara pengar. Men fler än 3 av 4 unga vuxna oroar sig över sin privatekonomi och 9 av 10 vill spara mer pengar än de gör idag. Varför är det då så svårt att spara? Det är dags för banker och företag att börja ta sitt sociala ansvar.

Vi har ofta goda intentioner när det kommer till pengar och sparande – vi vill spara pengar och vi vill ha en bra ekonomi. Men vår hjärnas struktur gör att vi lätt faller för impulsiva frestelser och avviker från vår finansiella plan.

För 200 år sedan blev vi inte äldre än 30-40 år och vi behövde inte tänka på pension och planera långt in i framtiden. Att tänka långsiktigt är med andra ord något nytt och onaturligt för oss.

I dag finns det många finansiella tjänster som bygger på vårt kortsiktiga tänkande - tjänster som vill få oss att agera impulsivt och distrahera oss från våra sparmål. Digitaliseringen har gjort det lätt att snabbt konsumera med funktioner som ”one-click-buy” och snabba, enkla krediter.

Tyvärr har vi inte sett samma utveckling av finansiella tjänster som gör det lika enkelt och kul att spara som att köpa. Denna utveckling i kombination med vårt kortsiktiga tänkande får konsekvenser.

En undersökning gjord av Alektum visar att 3 av 4 unga vuxna oroar sig över sin ekonomi och att 1 av 4 unga vuxna har svårt att sova på grund av sin oro. Samma undersökning visar även att 1 av 3 unga vuxna inte klarar av en oförutsedd utgift på över 10 000 kronor.

Det spås även en tuffare ekonomisk framtid för dagens unga. Enligt forskaren Johannes Hagen har tidigare generationer haft en dräglig tillvaro som pensionärer medan Generation Y kommer att få stå för en större del av sitt pensionssparande själva. Lägg då till ökande bostadspriser och tuffare bolånekrav som kräver både ett stort sparkapital och ett långsiktigt tänkande och resultatet blir en nästintill omöjlig ekvation.

En dålig privatekonomi drabbar inte bara den enskilde individen utan även stora delar av samhället. Varje år lägger Kronofogden 3,5 miljarder kronor på skuldavskrivningar.

Konsumentverkets rapport visar att nästan 30% av alla överskuldsatta lider av depression, medan samma siffra ligger på 6% hos övriga befolkningen. Och forskaren Richard Ahlström säger att var sjätte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv. Vi är alla förlorare om denna utveckling inte bryts.

Det behövs ett samhälle där vi skapar bättre förutsättningar för individen att få en mer hälsosam privatekonomi. Företag och banker måste ta sitt sociala ansvar genom att bygga finansiella tjänster som inte utnyttjar individens svagheter utan som ger vägledning och stöd. Det behövs finansiella tjänster som är enkla att förstå och motiverande att använda.

För att bygga nästa generations finansiella tjänster behöver vi involvera fler än enbart ekonomer och jurister. Denna utveckling kräver bland annat insikt i hur hjärnan är uppbyggd och hur människor fungerar, samt kunskap om design och teknik som utgår från användaren.

Vi på Moneymind och Dreams vill ta ett första initiativ till förändring. Tillsammans med universitetsanknutna forskare jobbar Moneymind för att öka medvetenheten om hur beteende och ekonomi hänger ihop. Med hjälp av beteendevetenskap och teknisk expertis utvecklar Dreams finansiella produkter som hjälper människor att behålla fokus på sitt sparmål och hålla motivationen uppe när vardagen distraherar.

Vår gemensamma vision är att det ska vara lika kul och enkelt att spara som det är att konsumera och att ingen ska behöva ha ont i magen över sin ekonomi. Men för att vi ska lyckas behöver fler företag och banker ta ansvar och uppmuntra till en hälsosam privatekonomi.

Henrik Rosvall,
VD och grundare Dreams

Elin Helander,
Forskningsansvarig och grundare Moneymind

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela