Lördag 2 Jul
Stockholm

Höj skatten – för oss tjejers skull!

Maja Johnsson (UV).
Maja Johnsson (UV). Foto: Privat

Ung Vänster Storstockholm: Vi kan inte acceptera att tjejer ska behöva betala priset och lida för att rika bankmän ska kunna leva loppan.

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Maja Johnsson på Twitter: @expeditionmaja.

Vi äntligen har kommit fram till den tid på året som många väntat på – sommaren. Det är nu som härligt parkhäng blir en del av vardagen. Badplatserna fylls med folk och ångesten ligger tjock vid bikiniavdelningen på H&M.

Nu säljs mjukglass och man kan höra kalorierna räknas inne i huvudet. Festivaler är späckade med ens favoritartister och man lovar mamma att inte gå ute ensam.

”Smsa när du är hemma, så jag vet att du kom hem säkert” ber ens kompis innan man skiljs åt på kvällen. Sommaren är en tid som är härlig men samtidigt också en tid med press och otrygghet för oss tjejer.

Vi blir hela tiden påminda om hur våra kroppar ser ut och att skulden för sexuella trakasserier ligger på oss själva. Unga tjejers psykiska ohälsa blir allt mer utbredd och vi är många som vet hur det är att leva i en könsmaktsordning och strukturellt underordnas i samhället. Det kan exempelvis handla om ouppnåeliga skönhetsideal eller den skeva maktbalansen mellan män och kvinnor.

Rapport efter rapport påvisar problem med det förebyggande arbetet med psykisk ohälsa och även att när man känner till problemen låter det passera. Efterfrågan på vård från unga har ökat med ungefär 40 procent sedan 2006 och särskilt bland unga tjejer med diagnoserna depression och ångest.

Att det ser ut så här är ingen tillfällighet. Det senaste decenniet har skatterna sänkts med 140 miljarder vilket har resulterat till en bristande välfärd.

Samhället har en skyldighet att hjälpa unga tjejer som mår dåligt och ta problemen på allvar. Det behöver läggas mer resurser till elevhälsan, ungdomsmottagningar och införas feministiskt självförsvar i skolan.

Sverige är rikare än någonsin, antalet dollarmiljonärer ökar och bankernas vinster når allt högre nivåer. Resurserna finns alltså, det som saknas är en vettig fördelningspolitik.

Vi kan inte acceptera att tjejer ska behöva betala priset och lida för att rika bankmän ska kunna leva loppan. Det finns en lösning och det är höj skatten!

Maja Johnsson,
Ordförande Ung Vänster Storstockholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.