Lördag 8 Maj
Stockholm

Att skriva #alllivesmatter är ett hån mot svarta

Debattören: Strukturell rasism är något som en vit privilegierad människa aldrig kommer kunna förstå sig på till fullo.

Kommentera (31)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nasrin Mohamoud är 18 år och student.

Att vakna till nyheten om att ännu en svart amerikansk medborgare har avlidit på grund av polisvåldet i USA, är en allt för vanlig företeelse. Varje gång blir folk lika upprörda på sociala medier och för varje gång blossar den heta debatten upp om vilka liv som verkligen betyder något.

Den virala hashtagen #blacklivesmatter används med all rätt för att belysa de fruktansvärda kränkningarna som sker mot svarta liv. Men för varje gång kommer det illa kvickt en privilegierad part med mothugg som #alllivesmatter. En fras som är så absurd att det kokar inuti i mig. För du måste väl skoja? Snälla säg att du gör det.

När det talas om Black Lives Matter så talar man den strukturella rasism som funnits i Amerika sedan landets begynnelse. Strukturell rasism är något som en vit privilegierad människa aldrig kommer kunna förstå sig på till fullo.

Det, av den simpla anledningen att de vita har haft turen att födas i ett samhälle med en del förutsättningar som per automatik ger dig som vit person, övertag gentemot människor med en annan hudfärg eller som är födda och uppväxta i andra länder.

Självklart kan man som vit utsättas för fördomar och bli diskriminerad, det är det ingen som förnekar. Men det finns inga strukturer i samhället som gör att du som vit kommer ha sämre förutsättningar redan från födseln, endast på grund av dina biologiska egenskaper.

Förstår man detta så borde man även förstå varför #alllivesmatter vågen blir som ett hån för svarta och ännu ett sätt för de privilegierade att hindra rasminoriteter i dess kamp för jämlikhet.

Därefter kommer vågen som hävdar att #blacklivesmatter rörelsen inte har något med oss i Sverige att göra. “Det är ju inte våra poliser som dödar svarta människor hejvilt”. Strukturell rasism finns överallt och tyvärr också i Sverige.

I USA går det tyvärr så långt att polisen skördar svarta liv och i samtidens normalisering av rasism finns det en förskräcklig risk att det sprider sig över Atlanten. Rasism och främst strukturell rasism det är någon som behöver identifieras för att sedan kunna motarbeta.

Det är ett faktum i Sverige att personer med svenska och europeiska namn får fler kallelser till arbetsintervjuer än personer med utländska (och främst arabiska) klang på namnen. Det handlar inte längre om enstaka exempel utan ett maktsystem som gynnar vissa människor och diskriminerar andra.

Så den dagen alla liv verkligen betyder något, kan #alllivesmatter fanan hissas med stolthet... Men tills dess - SÄTT ER FKN NER.

Nasrin Mohamoud

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (31)
Kopiera länk
Dela