Tobias Hübinette skriver om Bert Karlsson.
1 av 2
Tobias Hübinette skriver om Bert Karlsson. - Foto: TT/TT
Bert Karlsson.
2 av 2
Bert Karlsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Varför låter ni mannen som la grunden för SD sommarprata, SR?

Debattören: Tack vare Karlssons stöd till Ultima Thule kom en hel generation av landets vita ungdomar att lägga grunden till dagens SD.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Hübinette är antirasistisk forskare och aktivist.

Besök hans blogg.

För många är Bert Karlsson, även kallad Skara-Bert, nog mest bara en framgångsrik och medial affärsman med åtskilliga strängar på sin lyra, och som på senare år och med tilltagande ålder alltmer har kommit att framstå som en slags näringslivets riksmysfarbror på nivå med Ingvar Kamprad.

I dag är Karlsson dessutom sommarpratare i Sveriges radios P1-kanal – en roll som är få förunnat och som bland trogna radiolyssnare betraktas som ett hedersuppdrag av högsta rang.

Samtidigt borde det annars så antirasistiska, antifascistiska och mångfaldssatsande Sveriges radio nog ha tänkt till ett antal varv innan Karlsson utsågs till sommarpratare: Karlsson är nämligen inte bara en både folklig och folkkär affärsman utan även en av de som kanske allra mest har bidragit till att SD i dag är landets tredje största parti, både i egenskap av före detta politiker och av att vara en affärsman med ett väl utvecklat och närmast gudabenådat luktsinne för pengar.

Visserligen agerar Karlsson inte rådgivare till SD på samma sätt som hans tidigare kompanjon Ian Wachtmeister gör i dag men det parti som de båda grundade tillsammans 1991, det vill säga Ny demokrati, och som Karlsson var partiledare och satt i riksdagen för, bidrog onekligen till att en gång för alla normalisera den svenska högerpopulismen med den så kallade invandringsfrågan som första punkten på dagordningen.

Karlssons och Wachtmeisters parti lade därmed även grunden till en högerpopulistisk väljarbas i landet flera år innan SD lyckades med det. Det är vidare heller ingen slump att flera av dagens SD-politiker liksom än fler av partiets medlemmar och sympatisörer har sin bakgrund i Ny demokrati.

Än mer bortglömt och därför följaktligen än viktigare att påminna om är att Karlsson som den superentreprenör han utan tvivel är dessutom har bidragit till att skapa både SD:s ledargarnityr och partiets kärnväljare.

1993 skrev Karlssons skivbolag EMI distributionskontrakt med det årets mest populära svenska musikgrupp Ultima Thule och bidrog därmed till att bandet sålde över 200 000 skivor på bara några månader och toppade flera försäljnings- och topplistor med tre album och flera tydligt högerextrema hitlåtar.

Det tidiga 1990-talet kännetecknades inte bara av att Ny demokrati kom in i och satt i riksdagen utan också av att flyktingförläggningar attackerades och sattes i brand, av att homosexuella och minoritetsinvånare misshandlades och mördades på gator och torg, av att den nazistiska terroristgruppen Vitt ariskt motstånd rånade banker och försökte starta ett ”raskrig" och av att den så kallade Lasermannen sköt på icke-vita svenskar i Stockholmsområdet.

Samtidigt som Sverige genomled den mest dödliga högerextrema våldsvågen i modern tid i antal offer räknat nådde skinheadsubkulturen kulmen av sin popularitet i och med Ultima Thules plötsliga genombrott och osannolika försäljningssiffror som Karlsson själv dessutom tjänade grova pengar på.

Tack vare Karlssons stöd till Ultima Thule kom en hel generation av landets framför allt vita barn, ungdomar och unga vuxna att radikaliseras i högerextrem riktning och lägga grunden till dagens SD: I stort sett samtliga som ingår i ledningen för SD av i dag vaknade politiskt under 1990-talet via skinheadsubkulturen och genom att lyssna på Ultima Thule och än mer extrema vit makt-musikartister.

Ett exempel på detta är partiledaren Jimmie Åkesson som betecknande nog om en månad ska uppträda tillsammans med Ultima Thule i hemstaden Sölvesborg. Karlsson har slutligen också bidragit till att SD idag har bland sitt starkaste stöd i ålderskategorin ca 35-45 år, det vill säga de årskullar som drogs med i 1990-talets skinhead- och Ultima Thule-våg.

Tobias Hübinette

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.