Det finns de som vill mörda och tortera mig – därför firar jag Pride

- 27/07/2016, 13:35
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT

Debattören: Sluta be om en hetero-pride, för den sker på 98% av varje offentlig plats 365 dagar om året.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära heteros,

Jag älskar listor. Här kommer således listan på varför jag firar Pride:

– För att jag är bög och vill leva i ett samhälle som stöttar, respekterar och accepterar mig som den jag är. Under Pride så får jag fira och/eller demonstrera beroende på vad samhället gör för HBTQ-människor. I Sverige blir det som tur mest att vi firar, eftersom vi tack ovh lov har gjort mycket framsteg för HBTQ-personers rättigheter här de senaste åren.

– För att det är kul att få dansa och festa och vara bara sig själv och ingen annan. Seriously, try it!

– För att det fortfarande finns människor som vill skada mig fysiskt och psykiskt, tortera mig, döda mig på grund av min sexuella läggning om jag befinner mig på fel tidpunkt och plats någonstans i världen. Det är fullständigt oacceptabelt.

– För att normaliseringen av HBTQ i ett mångkulturellt samhälle aldrig sker på bekostnad av att vi ska gömma oss, eller smälta in, utan tvärtom fira vad som är annorlunda med oss.

– För att jämställdhet och HBTQ hänger ihop. Så länge vi nervärderar män som älskar män eller klär sig/beter sig på ett sätt som är mindre traditionellt manligt så underblåser och förstärker vi ett mansdominerat och manspriviligerande samhälle.

– För att jag är stolt över vem jag är, och jag vill att alla ska veta det. Alla som tycker jag borde skämmas ska veta hur stolt jag är. Alla som tycker jag borde förändra mig ska veta hur stolt jag är. Alla som själva brottas med att acceptera och älska sig själv för den de är, ska veta hur stolt och nöjd jag är med mig, och att de också kan vara det.

Så, kära hetero-vän. Nu när du vet det här kan du:

– Sluta fråga varför Pride behövs.

– Sluta fråga varför HBTQ-människor ska synas lite extra en vecka om året.

– Sluta be om en hetero-pride, för den sker på 98% av varje offentlig plats 365 dagar om året.

– Sluta vara sne och istället komma med och dansa, för livet är för kort för att vara bitter och se ner på andras kärlek.

Isak Eliasson