Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De vänsterextrema hotar Pride – vi måste stoppa dem

Moderaterna i Stockholm vill inte låta vänsterextrema hota Pride.
1 av 1

Moderaterna i Stockholm vill inte låta vänsterextrema hota Pride.

Privat/Privat

Debatt | 29/07/2016 13:28

Moderaterna i Stockholm: Vår huvudstad ska präglas av stolthet, vi ska vara stolta över den mångfald som präglar vår stad.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vandaliseringen av Pridebänken i Rissne under våren, och nu under Prideveckan, de sönderskurna Prideflaggorna i Södertälje samt hoten mot att hissa Prideflaggan i Tensta är attacker mot allt vad regnbågsfärgerna står för: stolthet, mångfald, respekt och tolerans för HBTQ-rörelsen och medmänniskor. Vikten av att belysa Prides symboler i dessa områden blir ännu viktigare.

Samtidigt finns det en grupp vänsterextrema som med skrämsel och hot försöker stoppa människor från att delta under Prideparaden. Vi kan inte förstå hur människor som enade går i en parad, för människors lika rättighet att älska den man vill och att få vara den man vill, kan anses bidra till något ont.

Trots de olikheter partier och organisationer har sinsemellan, står vi rakryggade och fasta vid att kärlek är större än något annat. Ju fler som går paraden och står upp för dessa grundläggande rättigheter visar att vi är många som står upp för just detta.

Fokus i dessa frågor bör vara att bekämpa de krafter som anser att rätten till att älska någon är reducerad till vilket kön du tillhör. Inte som de vänsterextrema som reducerar dessa frågor till vem som äger rättigheter för grundläggande värden.

Trots att sabotörerna som försöker förminska och förstöra Prides värden har olika motiv är utfallet detsamma – de kastar en mörk skugga över veckan, som ska handla om tolerans, och begränsar andras frihet och människovärde. Detta är något vi aldrig kommer att acceptera.

Vår huvudstad ska präglas av stolthet, vi ska vara stolta över den mångfald som präglar vår stad. Prideveckan är ett gott exempel på hur vi vill att en stad ska vara: respekterande och tolerant, vilket är grundstenarna i en stad som håller ihop.

Vi kommer aldrig att acceptera eller stilla titta på när krafter som i grunden är emot mångfald får dominera gentemot hot, skadegörelser och våld. Då måste vi agera och ta avstånd.

Det är oroväckande hur mycket hat som kan väckas på grund av något så enkelt som kärlek mellan människor. Tolerans är ledordet särskilt just denna vecka. Låt detta få prägla samhället inte bara i dag, utan alla dagar.

Anna König Jerlmyr (M),
Oppositionsborgarråd, Stockholms stad

Ole-Jörgen Persson (M),
Vice ordförande i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta

Håller du med?