Edith Escobar (M) tycker inte Pride ska vara ett slagfält.
1 av 3
Edith Escobar (M) tycker inte Pride ska vara ett slagfält. - Foto: Privat/TT
Edith Escobar (M).
2 av 3
Edith Escobar (M). - Foto: Privat
"Har alla glömt varför och hur Pride började?".
3 av 3
"Har alla glömt varför och hur Pride började?". - Foto: TT

Gör det faktum att jag är moderat mig till mindre lesbisk?

Edith Escobar (M): Jag önskar att alla kunde ta av sig sina tröjor och gå i paraden tillsammans som människor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Låt ta av mig Moderat-tröjan en stund. Låt mig för ett ögonblick bara vara kvinna, homosexuell och en av mammorna till vår lille pojke. Låt mig säga vad jag har att säga, inte som moderat, inte som vice förbundsordförande för Öppna moderater, inte som politiker, utan som mig själv.

Varje år i samband med pride-säsongen, börjar alla engagera sig i våra frågor. Artiklar om hur vi ska och bör jobba med HBTQ-frågor vuxit från år till år. Alla tränger sig för att gå längst fram och visa sitt stöd för våra frågor, det spelar ingen roll om den blyga bögen eller den sura flatan hamnar längst back i paraden, vi ska minsann visa att vi stödjer ”dem”.

Den 28:e juli publicerade Expressen en artikel om det okända hotet mot Sveriges prideparader och om hur anarkister och vänsterextremister har som mål att stoppa bland annat moderater att gå med i paraden.

Jag var en av de som intervjuades i artikeln. Även om jag berättade om min erfarenhet, var jag intervjuad i egenskap av distriktsordförande för Öppna moderater SYD. Inget fel med det, tvärtom, äntligen hade vi en chans att berätta om allt vi blivit utsatta för år efter år i riksmedia.

Under dagen blev jag uppringd av journalister som ville ha andra intervjuer, när jag kommit överens med en blev det plötsligt en vändning för jag inte hade blivit attackerad i samband med Stockholm Pride, utan detta varit under Malmö Pride.

Så min erfarenhet rangordnas beroende av om detta skedde i huvudstaden eller inte, om det hände mig som moderat eller inte, om jag är flata eller inte, om jag är rasifierad eller inte.

Därför vill jag klä av mig naken och säga till alla Vad är det vi håller på med? Är jag mer eller mindre lesbisk för jag bär en moderat-tröja eller inte? Är den diskriminering mot mig mer eller mindre lönt att lyftas beroende av min politiska tillhörighet, min hudfärg eller var i landet jag bor i?

Har alla glömt varför och hur Pride började? Eller varför vi går med i en parad varje år? Är det för att lyfta eller sänka vänstern? Är det för att lyfta eller sänka moderater?

Har alla vi som är politisk engagerade glömt att Pride är för alla de som inte får, inte kan gå med i en parad? Har vi glömt att vi går med i en parad för den pojke eller flicka som sitter i sitt rum och funderar på hur han/hon ska ta livet av sig, eller på att han/hon är rädd för at bli ihjälslagen av sina föräldrar bara för att han/hon inte är som alla andra?

Nej! det rosa-svarta blocket ska inte vara med i prideparaden om deras syfte är att få bort mig bara för att jag bär en moderat-tröja och jag har ingenting att göra där om mitt enda syfte är att lyfta ett parti eller sänka ett annat.

Jag önskar att alla kunde ta av sig sina tröjor och gå tillsammans som människor, att under två eller tre timmar som en parad varar, kunde vi visa att vi är där för alla de som dött pga. vara vilka de var. För alla de som, under tiden vi pridar, upplånas i något land där att vara sig själv är ett brott som straffas med döden.

Vi ska inte göra Prideparaden till ett slagsfält, till ett sammanträdesrum, till ett pokémonjakt , där pokemonen är den politiska poängen eller att sänka motståndaren.

Jag kommer självklart gå med i alla parader med min moderat t-shirt och bära den med stolthet, men glöm inte att under den t-shirten finns en lesbisk kvinna som för vissa är rasifierad, för andra är hon mindre trovärdig i sin kamp mot homofobi bara på grund av en tröja och just därför kommer jag att bära den, för utan den glömmer alla mig, liksom vi alla glömmer varför vi går med i en prideparad!

Edith Escobar

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.