Hanaan Abdirahman Ahmed skriver om förorten.
1 av 3
Hanaan Abdirahman Ahmed skriver om förorten. - Foto: Privat/TT
Hanaan Abdirahman Ahmed.
2 av 3
Hanaan Abdirahman Ahmed. - Foto: Privat
Tensta.
3 av 3
Tensta. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Något är fel när civilingenjörer jobbar på McDonalds

Debattören: I stället för att ta sig till kärnan på problemet kring oroligheter i förorterna läggs ofta skulden på invånarna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanaan Abdirahman Ahmed har precis tagit studenten och inför hösten ska hon studera till grundskollärare. Just nu jobbar hon på A Million Minds. Den yngre generationen.

Oftast när man läser om förorten blir man skrämd. Media är duktiga på att framhäva oroligheter men desto sämre på att lyfta förortens positiva sidor. Detta ger en otrygg bild av förorten och jag får ofta frågan hur jag vågar vistas i mina egna områden.

Alla platser i hela världen har både fördelar och nackdelar, även förorten. Nackdelarna kan dels vara arbetslösheten bland unga och dels de senaste årens ökade kriminalitet.

Unga i förorten känner att politikerna har svikit dem, att de inte håller vad de lovar. Exempelvis löften om fler arbetsmöjligheter, men när dörrarna stängs för våra vänner är det svårt att hitta motivation.

Ett exempel är när en färdigutbildad civilingenjör från förorten inte får arbete inom branschen, utan i stället hamnar på McDonald's. Eller när en ung man som sökte 300 jobb inte blev kallad till intervju förrän han ändrade sitt utländska namn på sitt CV. Hur ska vi unga från förorten bli motiverade att fortsätta försöka när chansen att leva ut deras potential tas ifrån dem?

I stället för att ta sig till kärnan på problemet kring oroligheter i förorterna läggs ofta skulden på invånarna. Misstron på myndigheterna är stor eftersom de gång på gång sviker oss. Förorten blir en öde ö utanför samhället och stängslet runt arbetsmarknaden är högt för invånarna i svenska förorter att tvingas klättra över.

Fördelar med förorten är att det är multikulturellt och det finns gemenskap, kärlek och tillhörighet till en stor familj. Detta är en stark grund som vår framtid byggs på, men vi behöver stöd och framtidstro. Vi är som frön just nu men en vacker dag kommer vi växa oss starkare och bli framgångsrika.

Hanaan Abdirahman Ahmed,
A Million Minds
Den Yngre Generationen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.