Kashif Virk förklarar varför han tycker Hanif Bali har fel.
1 av 2
Kashif Virk förklarar varför han tycker Hanif Bali har fel. - Foto: Privat/TT
Kashif Virk.
2 av 2
Kashif Virk. - Foto: Privat

Imam: Därför har du fel om islam, Hanif Bali

Debattören: Vi bör ha en dialog som är grundad på kunskap snarare än grundlösa påståenden och sådant som kan ses som hetsande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kashif Virk är imam och debattör.

Jag vill börja med att säga att diskussionen jag hade med Hanif Bali för det mesta höll god ton och har blåsits upp av medierna. Ingen ska behöva utsättas för hot och hat, vilket jag fått höra att Hanif har. Alla får ha sina åsikter om islam. Däremot vill jag med denna text bemöta några av de åsikter Hanif framförde i sina tweets.

”Religion är gift, vissa mer giftiga än andra. Islam är just nu den giftigaste”

Det är skadligt att en riksdagsledamot uttrycker den här sortens åsikter om en religion. Om det var politisk islam eller extremism han åsyftade med detta, så borde han ha varit mer tydlig i sin formulering. Islam är en stor del i många människors liv.

”Varför ska muhammedaners religion inte behöva utstå hån och häcklande?”

Här borde han sagt kritik. Hån och häcklande och kritik är två olika saker. Kritik är bra, hån och häcklande leder inte till något bra. Om man kommer med saklig kritik kan man räkna med ett svar, men hån och häcklande leder inte till ett mer harmoniskt samhälle.

”Däremot framhåller Islam och muslimer i gemen en analfabetisk pedofil ökenkrigsherre som just ofelbar förebild”

Islams syn på på Mohammed är helt annorlunda än den Hanif lyfter fram. Dels framhåller dagens muslimer Muhammeds fru Aisha som mycket äldre än den bilden Hanif ger. Dels så måste vi förstå att synen på äktenskap förändras med tiden. Vi kan inte döma människor av en annan tid och med andra värderingar, med de värderingar som vi har idag.

Aisha ses dessutom som den lyckligaste av Muhammeds hustrur och blev även den största lärarinnan inom islam. Profeten Muhammed uppmanade sina anhängare att Aisha var en absolut auktoritet för dem som ville lära sig om islam.

Vi bör ha en dialog som är grundad på kunskap snarare än grundlösa påståenden och sådant som kan ses som hetsande. Hat och hån leder oss inte framåt.

Kashif Virk,
Imam, Islams Ahmadiyya Församling

---

Den här artikeln är spökskriven, men skribenten har såklart godkänt texten innan publicering.


/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.