Johan Eklund svarar Aron Emilsson (SD) om Svenska kyrkans värderingar.
1 av 3
Johan Eklund svarar Aron Emilsson (SD) om Svenska kyrkans värderingar.
Johan Eklund.
2 av 3
Johan Eklund.
"Jag tror att Aron och SD behöver läsa på om vad kristendomen står för"
3 av 3
"Jag tror att Aron och SD behöver läsa på om vad kristendomen står för"

Nationalism och kristendom går inte ihop

Debattören: Bibeln, som är en vägledare för oss kristna, främjar överhuvudtaget inte ett nationalistiskt tänkande, tvärtom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skibenten

Johan Eklund är 28 år, engagerad inom kyrkan i scouter, ungdomsarbete och i gudstjänster.

Att kristna värderingar ska styra ett kristet samfund är logiskt, på den punkten är vi överens. Något vi inte är överens om är vad kristna värderingar är. Aron Emilsson menar på att svenska kyrkan ska värna om det svenska och västerländska kulturarvet vilket i sig är ganska komiskt då vår kristna tro grundas på en gudstro samt tron på Guds son, Jesus, som var Jude.

Bibeln, som är en vägledare för oss kristna, främjar överhuvudtaget inte ett nationalistiskt tänkande, tvärtom. Som kristen berättar bibeln att du är en del av något större, Guds familj. Galaterbrevet 3:28. ”Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus”. Så nationalism och kristendom går inte ihop.

För de flesta som är verksamma inom kyrkan är Jesus central och ska man bedöma honom utifrån dagens retorik så skulle han antagligen ses som ”godhetsryttare” och ”vänsterextremist”. Jesus stod alltid på de utsattas sida och han kämpade för alla människors lika värde. Jesus var inte intresserad av att dela upp människor, han ville ena dem. De fyra evangelierna innehåller löjligt många exempel på hur Jesus ständigt predikade om medmänsklighet och kärleksbudskap.

Aron säger att han vill se en kyrka i tiden men inte av tidsandan, där är vi överens. För dagens tidsanda går ständigt och jämt ut på att dela upp människor, svenskar mot ickesvenskar, rika mot fattiga, höger- mot vänsterpolitik och så vidare. Den uppdelningen vill jag inte se.

Jag vill se ett samhälle och en kyrka där vi bygger broar och närmar oss varandra, där vi kan ha olika åsikter och olika trosuppfattningar utan att vara fientligt inställda till varandra. Jesus brydde sig inte och bryr sig inte om politik, han bryr sig om människor. Hans vilja är att vi ska leva tillsammans, att vi ska leva för varandra och inte mot varandra.

Medmänsklighet är något som genomsyrar Jesus budskap i allt han säger och gör. Matteus 7:12. ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger”.

Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan, Pingströrelsen och andra kristna samfund i Sverige arbetar både nationellt och internationellt. De arbetar utifrån kristna värderingar där dessa utgår från allas lika värde och att kyrkan är en del av något större än nationsgränser, i Guds rike finns inga gränser.

Jag tror att Aron och SD behöver läsa på om vad kristendomen och kristna samfund står för, särskilt vad Svenska Kyrkan står för, om de nu vill engagera sig i den.

Johan Eklund

/
/
/
/
/
/
/
Gud
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.