Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sluta utnyttja Norrland – annars är självständighet enda lösningen

- 15/08/2016, 09:01 -
Erik Zettervall skriver om hur Stockholm utnyttjar Norrlands resurser.
1 av 3

Erik Zettervall skriver om hur Stockholm utnyttjar Norrlands resurser.

privat/TT

Erik Zettervall.
2 av 3

Erik Zettervall.

privat

"Många norrlänningar vill nu klyva Sverige i två och göra Norrland självständigt och ja, varför inte?".
3 av 3

"Många norrlänningar vill nu klyva Sverige i två och göra Norrland självständigt och ja, varför inte?".

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Det pågår ett gränslöst utnyttjande av kommunerna i norr.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kan jag få din uppmärksamhet en liten stund? Skulle du som saknar anknytning till Norrbotten kunna läsa och ägna en kort stunds tankar åt hur det ser ut och har sett ut sedan Norrbotten koloniserades. Ja, det kanske låter extremt att säga så.

Men om du tar till dig några siffror och inser att Sverige bara plockar ur resurser ur Norrbotten och inte låter delar av pengarna stanna eller gå tillbaka till de kommuner som utarmas så förstår du snabbt (oavsett om du är kapitalist, socialist eller vad som helst) att det pågår ett gränslöst utnyttjande av kommunerna i norr.

Jokkmokks kommuns 11 (!) vattenkraftverk står för 15% av hela Sveriges vattenkraft. Harsprånget, bara ett av kraftverken drar på egen hand in 1,5% av Sveriges elproduktion! Vinsterna går till Stockholm. Vinsterna går alltså till Stockholm och nästan inga jobb finns kvar idag efter att kraftverken byggdes.

Kvar står människorna, lurade och utnyttjade med uppdämda älvar, uppdämt raseri och förstörd natur. Om skatterna blivit kvar i alla dessa år hade Jokkmokks kommun kunnat utvecklas och kanske ha både flygplats och sjukhus, bra vägar, arbeten, framtidstro osv. Istället är det misär, fattigt och utflyttning. En av de kommuner som bidrar mest till Sveriges välfärd är ett sjunkande skepp! Är det rimligt?

I Norrbotten finns även LKAB som bidrar med många miljarder per år (15 miljarder, rekordåret 2011), samma här - endast smulor av detta stannar kvar. Sist men inte minst har vi skogen som också sugs ut och utnyttjas eftersom virket alltid förädlas och skattas på någon annanstans än där det avverkas.

Skogen, malmen, vattenkraften.

Efter ett halvt sekel av detta utsugande har det väckts ett ursinne hos folket uppe i norr men knappt någon jag pratar med från Stockholm vet om detta och många skrattar bara bort norrbottningarnas (och resten av Norrlands) önskemål om en gnutta rättvisa.

Om du läst ända hit ber jag att få tacka för ordet och hoppas att du kan snegla på artiklar om detta och lägga märke till den pågående debatten som precis blossat upp nu. DN har även uppmärksammat debatten i en artikel som ignorant avfärdar människors riktiga känslor och upplevelser som fyllesnack - väldigt okunnigt och provocerande av en väldigt Stockholmscentrerad tidning. Många norrlänningar vill nu klyva Sverige i två och göra Norrland självständigt och ja, varför inte? Skulle du tolerera liknande utsugning av andra länder?

Det behövs mer kunskap om dessa orättvisor i storstäderna eftersom Norrbottens röst inte ens hörs i Stockholm när den skriker - maktlösheten är frustrerande och kanske behövs ditt stöd för att nå ut med kunskap om dessa orättvisor?

Erik Zettervall