CUF vill ha samtyckeslagstiftning.
CUF vill ha samtyckeslagstiftning. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Izabelle Nordfjell/TT

CUF: Stoppa våldtäkter på festivaler – inför samtyckeslagstiftning

CUF: Förra veckan friades allt för många på grund av den otillräckliga lagstiftningen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Sol Höglund på Twitter: @BorgarBrud.

Följ Stina Wernersson på Twitter: @Stinaaw.

Följ Louise Grabo på Twitter: @louisegrabo.

Stadsfestivalen We are Sthlms gick av stapeln i veckan och redan innan festivalens slut har femton sexuella övergrepp och en våldtäkt anmälts till polisen. Tyvärr är den här företeelsen inget unikt, varken för den här festivalen eller för andra festivaler.

Lösningen på problematiken är inte enkel men en sak som är säker är att vi behöver en samtyckeslagstiftning. En våldtäkt ska inte bara räknas vid hot om våld utan också vid bristande samtycke, det är dags att lagen uppdateras.

Precis som tidigare somrar har sexuella ofredanden anmälts på så gott som alla Sveriges festivaler. Även om polisens närvaro har ökat markant så är inte det tillräckligt då problemet kvarstår. Det borde vara en självklarhet att ungdomar ska kunna vara på festival och ha roligt utan att riskera att bli tafsade på. Sex utan samtycke är aldrig okej och det borde också skildras i lag.

Enligt Brottsförebyggande rådet är förövaren i 98 procent utav fallen män och det är viktigt att alla, oavsett kön, ska kunna vistas på festivaler utan att känna sig rädd för män som grupp.

Trots stort utrymme om händelserna i media så fortsätter övergreppen. Det som behövs är en förändring av synen på sex, där samtycke ses som en självklar förutsättning.

Det är tydligt att det behövs en förändring i lagstiftningen när endast sexuella handlingar som genomförts med våld, hot eller situationer där mottagaren befunnit sig i en särskilt utsatt situation (till exempel medvetslös) är straffbart.

Alla sexuella handlingar som genomförts utan ett giltigt samtycke borde kriminaliseras, därför behövs en samtyckeslag. Det löser givetvis inte hela problemet, men det ger tyngd till den som blivit utsatt vilket vi tror kommer leda till att fler vågar anmäla och fler kommer dömas.

I dag frias allt för många på grund av den otillräckliga lagstiftningen. Det leder till större ovisshet för offren och sexuellt ofredande blir vardagsmat.

Man ska inte behöva fundera på om motståndet var tillräckligt hårt eller om situationen var tillräckligt hotande innan en anmälan görs. Har personen sagt nej ska det också få gärningsmannen fälld i domstol, därför behövs en samtyckeslagstiftning nu.

Din kropp, ditt val, ditt ja.

Stina Wernersson,
Vice förbundsordförande och jämställdhetspolitisk talesperson för Centerpartiets Ungdomsförbund

Sol Höglund,
Turné- och festivalledare för Centerpartiets Ungdomsförbund och Vice Distriktsordförande CUF Uppsala Län

Louise Grabo,
Distriktsordförande CUF Västra Götaland

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.