Måndag 27 Sep
Stockholm

CUF: Stoppa våldtäkter på festivaler – inför samtyckeslagstiftning

CUF vill ha samtyckeslagstiftning.
CUF vill ha samtyckeslagstiftning. Foto: TT Nyhetsbyrån / Izabelle Nordfjell/TT

CUF: Förra veckan friades allt för många på grund av den otillräckliga lagstiftningen.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Sol Höglund på Twitter: @BorgarBrud.

Följ Stina Wernersson på Twitter: @Stinaaw.

Följ Louise Grabo på Twitter: @louisegrabo.

Stadsfestivalen We are Sthlms gick av stapeln i veckan och redan innan festivalens slut har femton sexuella övergrepp och en våldtäkt anmälts till polisen. Tyvärr är den här företeelsen inget unikt, varken för den här festivalen eller för andra festivaler.

Lösningen på problematiken är inte enkel men en sak som är säker är att vi behöver en samtyckeslagstiftning. En våldtäkt ska inte bara räknas vid hot om våld utan också vid bristande samtycke, det är dags att lagen uppdateras.

Precis som tidigare somrar har sexuella ofredanden anmälts på så gott som alla Sveriges festivaler. Även om polisens närvaro har ökat markant så är inte det tillräckligt då problemet kvarstår. Det borde vara en självklarhet att ungdomar ska kunna vara på festival och ha roligt utan att riskera att bli tafsade på. Sex utan samtycke är aldrig okej och det borde också skildras i lag.

Enligt Brottsförebyggande rådet är förövaren i 98 procent utav fallen män och det är viktigt att alla, oavsett kön, ska kunna vistas på festivaler utan att känna sig rädd för män som grupp.

Trots stort utrymme om händelserna i media så fortsätter övergreppen. Det som behövs är en förändring av synen på sex, där samtycke ses som en självklar förutsättning.

Det är tydligt att det behövs en förändring i lagstiftningen när endast sexuella handlingar som genomförts med våld, hot eller situationer där mottagaren befunnit sig i en särskilt utsatt situation (till exempel medvetslös) är straffbart.

Alla sexuella handlingar som genomförts utan ett giltigt samtycke borde kriminaliseras, därför behövs en samtyckeslag. Det löser givetvis inte hela problemet, men det ger tyngd till den som blivit utsatt vilket vi tror kommer leda till att fler vågar anmäla och fler kommer dömas.

I dag frias allt för många på grund av den otillräckliga lagstiftningen. Det leder till större ovisshet för offren och sexuellt ofredande blir vardagsmat.

Man ska inte behöva fundera på om motståndet var tillräckligt hårt eller om situationen var tillräckligt hotande innan en anmälan görs. Har personen sagt nej ska det också få gärningsmannen fälld i domstol, därför behövs en samtyckeslagstiftning nu.

Din kropp, ditt val, ditt ja.

Stina Wernersson,
Vice förbundsordförande och jämställdhetspolitisk talesperson för Centerpartiets Ungdomsförbund

Sol Höglund,
Turné- och festivalledare för Centerpartiets Ungdomsförbund och Vice Distriktsordförande CUF Uppsala Län

Louise Grabo,
Distriktsordförande CUF Västra Götaland

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela