Lördag 25 Sep
Stockholm

Polisen: Jag tänker aldrig tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja

Polisen Victoria Lervik skriver om slöjförbud.
1 av 3
Polisen Victoria Lervik skriver om slöjförbud. Foto: Privat/Ap/TT
Victoria Lervik.
2 av 3
Victoria Lervik. Foto: Privat
"Vissa lagar hoppas jag aldrig kommer att införas i Sverige".
3 av 3
"Vissa lagar hoppas jag aldrig kommer att införas i Sverige". Foto: Ap

Polisen: Skulle jag en dag skickas på uppdrag där jag tvingas bötfälla en kvinna i hijab så kommer jag göra mig skyldig till ordervägran.

Kommentera (306)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Victoria Lervik är polisinspektör. Hon är 49 år och bor i Stockholm.

Som polis är jag van att allmänhet och media missuppfattar situationer där ett polisingripande sker inför publik eller fotodokumenteras alternativt filmas. Saker förhåller sig inte alltid som de ser ut.

Av denna anledning skulle jag behöva mer information om händelsen i Nice innan jag gör en bedömning. Mina franska kollegor tycks inte, som det påstås, ha tvingat den muslimska kvinnan på stranden att ta av sig sin hijab. Dock bötfällde de henne.

Min privata åsikt är följande: Det strider helt mot mina värderingar att kvinnor måste dölja sin kropp och sitt hår för att inte provocera män. Men jag anser att var och en måste få välja själv hur den vill klä sig. Inom rimlighetens gränser.

För mig är det lika opassande att sola topless offentligt som det är att bära burka på arbetsplatsen. Allt handlar om att ta hänsyn till sina medmänniskor.

Vi lever i en ny värld. Sverige och Europa bebos av människor med olika religiösa trosuppfattningar. Enligt min mening fantastiskt berikande och spännande, men med enorma utmaningar som följd. Ordningsmakten står inför en oerhört komplext uppdrag.

Som polis måste jag verkställa Sveriges lagar, annars kan jag göra mig skyldig till ordervägran.

Jag har stor förståelse för att Frankrike befinner sig i chock efter de senaste årets terrordåd och därför tagit till extrema åtgärder.

Men vissa lagar hoppas jag aldrig kommer att införas i Sverige. Skulle jag en dag skickas på uppdrag där jag tvingas bötfälla en solbadande kvinna i burkini eller hijab så kommer jag göra mig skyldig till ordervägran. Och jag kommer med stolthet att betala mina böter eller motta de disciplinära åtgärder som kan tänkas bli min påföljd.

Victoria Lervik,
Polisinspektör

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (306)
Kopiera länk
Dela