Måndag 27 Sep
Stockholm

Skoluniform skulle lösa en massa problem

Timmy Lundström skriver om skoluniform.
1 av 2
Timmy Lundström skriver om skoluniform. Foto: Privat/TT
Tim Lundström.
2 av 2
Tim Lundström. Foto: Privat

Debattören: Inför obligatorisk skoluniform i svenska skolor och låt oss göra skoltiden minnesvärd för ytterligare 60 000 barn.

Kommentera (85)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Samhällsklyftorna ökar i Sverige och med den även den sociala hierarkin i skolorna. Barn och ungdomar vill passa in. Utåt sett får de en samhörighet framför allt genom sin klädsel. För många föräldrar, som har svårt att få ekonomin att gå ihop, är detta tufft. För att inte säga omöjligt. De föräldrar som inte tillhör den övre klassen kan inte ge sina barn de märkeskläder och skor för 1500: kronor barnen ”bara måste ha för alla andra har”.

Jag anser att med obligatorisk skoluniform skulle vi underlätta drastiskt för våra barn såväl som för oss själva som föräldrar. Dessutom skulle det inte skada våra barn att se lite mer stilfullt klädda ut! Kanske börjar då våra barn bete sig som de klär sig? Propert och trevligt!

Enligt en intervju i radio P4 med Lars Arrhenius, generalsekreterare och chef för Friends mobbas cirka 60 000 barn i skolan varje dag. Och detta bara i Sverige. Detta är en siffra som inte förbättrats på över 20 år. Jag tycker det är skrämmande, och något måste göras nu.

Jag tror personligen att införande av skoluniform skulle minska den siffran avsevärt. Kläder är en statussymbol där barnen i de övre samhällsklasserna, som ofta är översittarna, sätter ribban. Och den sitter alldeles för högt.

Skönhetsidealen är ett stort problem, framför allt bland unga tjejer, och kanske kan vi med en enhetlig klädsel lägga ribban lägre och sudda ut gränserna mellan rik och fattig, snygg och mindre attraktiv.

Som jag kan se det skulle det finnas flera fördelar med skoluniform.

För det första skulle vi med en enhetlig klädsel ta bort åtminstone en faktor att reta någon för. Detta skulle minska pressen på elever som oroar sig för sin begagnade eller ärvda kläder, sina jeans och skor som inte är av ”rätt” märke, och jag är övertygad om att många barn skulle slippa det psykiska obehag det medför att inte ”tillhöra” eller passa in.

För det andra skulle en proper klädsel medföra lite högre standard även på skolan i sig. Jag vill gärna tro att eleverna skulle uppföra sig bättre iförda till exempel skjorta, slips, chinos och kavaj, i stället för nedhasade jeans med stora hål i som knappt täcker rumpan, en hoddie med luvan uppdragen som döljer halva ansiktet eller för tjejer en top så kort så naveln syns och ett par håliga jeans, även de nedhasade så stringtrosorna sticker fram.

En stilfull klädsel tror jag skulle ha en positiv inverkan på elevernas uppförande och därmed troligen också på deras prestationer under lektionstid.

Dessutom ger det eleverna en signal om att nu är vi i skolan och här gäller skolans regler och de är de samma för alla.

För det tredje skulle vi minska en hel del av de dilemma vi föräldrar ställs inför. Vi vill ju att våra barn ska passa in. Vi vill att de ska känna sig bekväma, lugna och harmoniska när de går i väg till skolan på morgonen. Men alla har inte möjligheten att ge sina barn de kläder som kanske inte gör att de blir populärast i klassen, men som i möjligaste mån ger de en form av välkommen osynlighet där de inte sticker ut genom slitna, för små och omoderna kläder. Som ger översittarna en fribiljett att mobba dem för.

Med en skoluniform skulle vi föräldrar slippa det dåliga samvete och ångest vi får av att tvingas neka våra barn likadana kläder som de flesta andra har.

Mitt sista, och kanske viktigaste argument för införande av skoluniform på svenska skolor, är den positiva ringar-på-vattnet effekt jag tror att skoluniformen skulle få även utanför skolan efter skoltid.

Med en uniform skulle man kunna se vilka skolor andra barn och ungdomar tillhörde. Eleverna skulle känna igen sina skolkamrater på stan genom till exempel emblem på kavajerna eller färger på uniformerna, och detta skulle medföra en grupptillhörighet och samhörighet där man hjälpte och stöttade ”sina egna”. Höll varandra om ryggen.

Jag tror att detta skulle minska gängvåld i förorterna där eleverna ofta går på samma skola, minska kriminaliteten då unga inte behöver stjäla eller på annat kriminellt sätt skaffa pengar för att kunna köpa de senaste märkeskläderna eller snatta de senaste Nike-skorna.

Den negativa aspekten av skoluniform är, enligt vissa, att barnens egen möjlighet att uttrycka sig genom sin klädstil försvinner. Jag tror att de elever som väljer att sticka ut kan göra det på andra sätt än genom sina kläder. De kan färga håret blått, sminka sig som Kiss eller på annat sätt markera att de tillhör den lilla skara som inte vill vara som alla andra i tonåren.

För de allra flesta är det näst intill livsviktigt att vara just likadan! Men att sticka ut är då ett medvetet val vissa ungdomar gör, och inte ett påtvingat utanförskap till följd av till exempel ekonomiska möjligheter eller religionstillhörighet.

Att skoluniformerna skulle kosta staten pengar kan väl inte vara ett rimligt argument när 60 000 barn mobbas varje dag? Vad kan vara viktigare än våra barn, vår framtid?

Frågan om skoluniform har kommit upp även på politisk nivå. Tidningen Metro publicerade i november 2015 en artikel om att Sverigedemokraterna är ett parti som verkar för införandet av skoluniform. Likaså Kristdemokraterna är ett parti som vill ge skolorna möjlighet att införa skoluniform. ”Om alla elever klär sig likadant kan det minska mobbningen, märkeshysterin och sexualiseringen i skolan”, anser partiledare Göran Hägglund, enligt en artikel i DN.

Detta framförde Hägglund redan för 10 år sedan, och såg alltså redan då problemet kring klädesrelaterad mobbing i skolorna. Varför reagerar inte fler politiker när siffrorna är så höga, under så lång tid?

Tyvärr har debatten inte fått den uppmärksamhet i media eller inom politiken som jag anser att den borde ha. Om så många som 60 000 barn mobbas, mår dåligt och lider varje dag i skolan är det 60 000 barn för mycket! Vi måste göra något och frågan måste upp till debatt.

Jag är också fullt övertygad om att med den stora flyktingtillströmningen vi har i Sverige just nu kommer Friends siffror över mobbade barn att öka. Invandrarfientligheten stiger och så också bland barn och ungdomar på våra skolor. Barn som ofta indoktrinerats och påverkats av sina föräldrar mobbar de barn som redan känner ett stort utanförskap i form av till exempel språk.

Med skoluniform skulle rasskillnaderna bli mindre, religionstillhörigheterna inte lika påtaglig. Om skoluniformen skulle vara obligatorisk skulle hijaben, burkan och niqaben få lämnas hemma då? Ja, enligt mig, skulle samma dress-code gälla för alla.

Annars vore det väl att göra skillnad och diskriminera mellan raserna och religionerna? Skolans regler ska gälla alla oavsett religionstillhörighet och så vidare. Men det är en helt annan debatt.

Att jag, med all säkerhet, upprepar vad många före mig redan sagt om detta ämne, gör inte det hela mindre sant. Inför obligatorisk skoluniform i svenska skolor och låt oss hjälpas åt att göra skoltiden minnesvärd för ytterligare 60 000 barn!

Timmy Lundström

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (85)
Kopiera länk
Dela