Torsdag 23 Sep
Stockholm

Sluta gnäll på läraren – gör läxor med ditt barn i stället

skola
Sluta gnäll på läraren – gör läxor med ditt barn i stället. Foto: Meekatt / TT

Debattören: Vi kan inte stryka våra barn medhårs tills de tagit studenten och sen förvänta sig att de ska klara av vuxenlivet.

Kommentera (190)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Så var skolan igång igen och klagomålen ifrån föräldrar fyller våra flöden. ”Stackars barn som ska gå i skolan ända till klockan tre, stackars barn som måste ha prov och läxor och stackars barn som måste bedömas och ges betyg”.

Ja, stackars barn, som faktiskt måste lära sig något och ges förutsättningar för att lyckas bra här i livet. För det är väl det et handlar om? Föräldrar i dag är så upptagna med sig själv att de inte kan undvara 15 minuter om dagen att göra läxa tillsammans med sina barn istället för att lägga tiden på att spy galla på sociala medier över hur hemskt det är med läxa.

Mina föräldrar satt med mig när jag gjorde läxan. Vi sitter med våra barn. Det är väl ett ypperligt tillfälle för oss föräldrar att få en inblick i vad de faktiskt gör i skolan och på vilken nivå barnen ligger?

Sluta klaga på skolan och lärarna och hjälp dem i stället. Se till att era ungar får en bra uppfostran hemma så att lärarna kan ägna sig åt det de har betalt för – att undervisa.

I dag verkar föräldrar tänka att allt som händer under skoltid är skolans ansvar. Så om man får hem en niondeklassare med usla betyg så är det skolan som har misslyckats – inte föräldrarna. Jag säger inte att det inte finns dåliga lärare. Det finns mindre lämpliga människor inom alla yrkeskategorier. Men jag vet att det finns en massa eldsjälar som lägger hela sitt liv och sin energi på att hjälpa och undervisa våra barn så att de ska få en chans till en bra framtid.

Jag är oändligt tacksam för det. Ändå råder det en sådan brist på respekt mot våra lärare. De ska inte bara uppfostra våra barn, de ska stå ut med att bli hånade, filmade, motsagda och de förväntas vänta, upprepa och tjata i oändlighet. För gud nåde den lärare som höjer rösten eller slänger ut en störig elev. Eleven kan ju bli kränkt. Suck.

Ja till läxor säger jag. Och ja till att föräldrar ska engagera sig i läxorna i stället för att försvara sin lathet med att ”barn ska vara barn och leka efter skolan”. Det där handlar till stor del om föräldrar som inte orkar eller vågar ta konflikterna med sina barn när de hellre vill spela iPad.

Det behöver inte vara tiotals sidor med matte eller långa uppsatser. Min dotter får i läxa att ”Rita hur ditt hus ser ut och berätta vem som bor där”. Det räcker. Det är inte läxan i sig utan momentet där ett barn får börja öva sig för ett liv där man måste komma ihåg saker, lära sig att ta ansvar och genomföra en uppgift. Vi kan inte stryka våra barn medhårs tills de tagit studenten och sen förvänta sig att de ska klara av vuxenlivet med alla dess prövningar!

Malin Meekatt Birgersson, 39 år gammal och författare till boken "Låt mamma bajsa ifred!". Driver bloggen "För sån é jag!". Har barnen Alice 11 år, och Elton 8 år.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (190)
Kopiera länk
Dela