Jämställdhet är inte att hindra unga tjejer att ha på sig slöja
Centerpartist: I ett verkligt jämställt samhälle så har dessa personer samma frihet att klä sig på ett sätt som de är bekväma med.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det svenska samhällets stora utmaningar när det gäller att skapa ett mer jämställdhet är ingen nyhet. Tyvärr är det ett återkommande område där populister sticker upp sina fula trynen och hemmasnickrade teorier.
Nyligen skrev Sophia Jarl i SVT Opinion att ett förbud av hijab och andra typer av slöjor i svenska grundskolan skulle vara ett steg mot ökad jämställdhet, vilket är naivt.
Jämställdhet är inte detsamma som att hindra unga tjejer från bära vilka klädesplagg och religiösa symboler de vill, riktig jämställdhet är att man respekteras för sina egna val. Riktig jämställdhet handlar om att vi alla ska bli respekterade oavsett kön, oavsett vad vi har på oss och oavsett hur vi är som personer.
Sophia Jarl skriver att ”Alla barn har rätt att växa upp som jämlikar. Därför ska hijab och andra typer av slöjor förbjudas på flickor i svenska grundskolan.” Det är enligt mig en hemsk människosyn som inte ser personer som väljer att bära religiösa plagg som jämlikar.
Att reducera frågan om jämställdhet i den svenska skolan till klädesplagg är orimligt, att tro att svenska skolan blir jämlik om flickor slutar bära slöja är ungefär som att säga att svenska skolan skulle bli mer ekonomiskt jämlik om dyra märkeskläder förbjuds.
I grunden finns här ett stort problem, som dykt upp i debatten om slöjor och i det franska debaklet om “burkini” - idén om att det finns vissa klädesplagg som bara bärs för att man blivit tvingad till det. Ur detta perspektiv så finns det få, eller inga, frivilliga bärare av slöja och därför kan man “skydda” dem genom att förbjuda den.
Verkligheten ser förstås väldigt annorlunda ut: vad vi tycker är snyggt beror väldigt mycket på vilka estetiska normer vi har vuxit upp med och i dagens mångkulturella samhälle så finns det gott om personer som bär slöjor och liknande plagg, just för att de vill vara klädda på det sättet.
I ett verkligt jämställt samhälle så har dessa personer samma frihet att klä sig på ett sätt som de är bekväma med som vi andra har att klä oss som vi tycker är snyggt. Det sista Sveriges grundskolor och hela det svenska samhället behöver är en politisk rörelse som diskvalificerar och diskriminerar mot vissa ungdomars kläder.
Det som i stället behövs i Sveriges grundskolor och i hela Sverige är ett bättre värdegrundsarbete där alla barn oavsett religion, sexualitet, hudfärg, funktionsvariation eller liknande blir behandlade, bemötta och respekterade som de unika individer de är. Det sker inte igenom att förbjuda uttryck för den egna identiteten, så som kläder.
Det sker inte heller med förbud mot klädesplagg som barnen kommer att möta varje dag i det vuxna livet. Vi behöver i stället förbereda och lära våra barn att respektera de olika kulturer och normer som de kommer att möta varje dag i den mångkulturella värld vi lever i.
Jonny Cato Hansson,
Kommunalråd i Helsingborg, Centerpartiet