Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexövergeppen börjar redan på lågstadiet – vi måste göra något åt det

- 03/09/2016, 15:43
Christer Olsson tycker Skolverket borde göra något åt övergreppen i skolan.
1 av 2

Christer Olsson tycker Skolverket borde göra något åt övergreppen i skolan.

Privat/TT

Christer Olsson.
2 av 2

Christer Olsson.

Privat

Debattören: Skolverket måste agera mot trakasserierna. En metod som borde användas är inkognitobesök.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lämnar Skolverkets personal över huvudtaget förskansningen bakom sina skrivbord och besöker skolor ute i verkligheten och samtalar med elever?

Jag tror inte det.

Då hade det inte behövts omfattande medierapportering, att flickor också under sommaren 2016, har utsatts för sexuella ofredanden och våldtäkter på olika festivaler, för att Skolverket skulle vakna ur sin törnrosasömn och börja reagera och fodra, att samma fokus riktas mot sexuella trakasserier i skolan.

Skolverket hade heller inte behövt en polisrapport från åren 2011 till februari 2016 över antalet anmälda sexuella ofredanden av ungdomar upp till 17 år, för att få klart för sig, att skolan och sociala medier är de platser, där ungdomar råkar mest illa ut för sexuella trakasserier och övergrepp.

Ett par skolbesökt hade räckt för att de skulle få klart för sig att sexövergeppen börjar ibland redan på lågstadiet.

Personligen stör det mig oerhört, när det sker en normalisering av avskyvärda beteenden. Medveten om att normaliseringen lägger grunden för ännu grövre sexkränkningar.

Det får inte tillhöra vardagen på någon skola, att tjejer får höra att de är horor eller slampor, att de får sexistiska och spydiga kommentarer om sitt utseende, blir tafsade på brösten, får en hand mellan benen eller på rumpan.

Det får heller inte tillhöra vardagen på någon skola att pojkar sextrakasseras, vilket oftast sker verbalt.

När vi vuxna genom skolplikten ”tvingar” våra barn och ungdomar till minst nio år i skolan - förskoleklass och gymnasieskolan kallar jag än så länge för obligatoriskt frivilliga – så är det vuxenvärldens absoluta skyldighet, att alltid göra sitt yttersta för att inget barn eller någon ungdom skall utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp.

Mitt krav på Hugo Wester och andra på Skolverket är därför: Besök under höstterminen skolor inkognito – utan att ha personal i släptåg – och samtala med elever.

Då finns möjligheten att Ni kan se till att skollagens och diskrimineringslagens ”Nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp”, inte bara blir tomma ord, som pliktskyldigt skrivs in i skolors likabehandlingsplaner, som en potemkinkuliss.

Ni kan ligga bakom en förändring på riktigt!

Christer Olsson