Daniel Viberg skriver om skolan.
1 av 3
Daniel Viberg skriver om skolan. - Foto: Privat/TT
Daniel Viberg.
2 av 3
Daniel Viberg. - Foto: Privat
"Betygen vi kämpat för i tre år blir alltså helt och hållet ogiltigförklarade".
3 av 3
"Betygen vi kämpat för i tre år blir alltså helt och hållet ogiltigförklarade". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Betygssystemet är en käftsmäll – ta inte bort det enda som räddar oss

Debattören: Vi har redan fått ta en smäll genom att plugga under Gy11, låt oss inte ta ännu en smäll genom att bli portade från högskolan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Daniel Viberg är 19 år. Han bor i Jönköping och är nybliven student som pluggar inför högskoleprovet.

År 2011 infördes den nya läroplanen Gy2011 på initiativ från regeringen Reinfeldt, inklusive ett nytt betygssystem. Det nya systemet skulle bromsa den inflation av höga betyg man sett de senaste åren, samt ge plats för 2 helt nya delbetyg. Lärare skulle alltså kunna betygsätta sina elever mer precist och mer rättvist.

Efter det första åren möttes en stor mängd elever av en chock – det visade sig vara avsevärt mycket svårare att nå delbetyget A än det tidigare delbetyget MVG. Anledningen är att man inte får missa ett enda betygskrav för betyget A, men för betyget MVG fanns utrymme för kompromisser.

Givetvis är det nya systemet mer rättvist, men det blir en käftsmäll för oss som får betygen precis i övergångsperioden. En elev som tog studenten 2010 och en elev som tog studenten 2014 får avsevärt olika meritvärden att söka in på högskola med – även om de haft precis samma prestationsnivå.

Detta förstod även regeringen. Ungdomar med det äldre betygssystemet skulle med sina höga meritvärden helt och hållet konkurrera ut oss med nya betyg. Lösningen skulle då vara att skapa en särskild urvalsgrupp för oss med det nya betygssystemet. Denna grupp fick namnet BIex.

Med denna urvalsgrupp kunde vi trots våra lägre meritvärden få en plats på högskolan. Låt oss ta logopedprogrammet på Göteborgs Universitet som exempel. År 2015 behövdes ett meritvärde på 20.40 med det äldre betygssystemet för att komma in på linjen. I gruppen BIex krävdes endast 18.96 - en skillnad på hela 1.44 poäng. Det kan låta som en väldigt liten skillnad, men den är enorm för oss nyblivna studenter.

Är det då inte så att BIex är en perfekt lösning? Nej. Trots att BIex fungerat såpass bra så var planen att den skulle finnas i endast 2,5 år. De första eleverna som tog studenten med det nya betygssystemet gick ut våren 2014. BIex upphör vårterminen 2017.

För mig som tog studenten i år är detta katastrof. Många elever med det äldre betygssystemet, de som tog studenten 2013, har ännu inte börjat högskolan. Detta betyder att jag kommer bli helt och hållet utklassad av äldre elever när jag söker in nästa år. Har man betyg från Gy2011 så kommer ens meritvärde inte att räcka till.

Det är många som delar min frustration. På hemsidan fragasyv.se är det många elever som har samma tankegång som mig. “BIex försvinner – hur påverkas antagningsgränserna?” frågar flertalet studenter. Och vad får de för svar?

Jo, att Universitets- och högskolerådet (UHR) inte har någon som helst aning. Dom har inte gjort någon prognos eller analys över huvud taget. Deras okunnighet kommer straffa tusentals ungdomar. Vi med Gy2011 kan behöva vänta flera år innan våra meritvärden räcker till för att komma in på våra drömutbildningar.

Den enda uppmaningen vi får från UHR är att ta högskoleprovet. Betygen vi kämpat för i tre år blir alltså helt och hållet ogiltigförklarade. Högskoleprovet ska vara ett komplement, en extra chans för att komma in. Men för oss blir det den enda vägen.

Vi har redan fått ta en smäll genom att plugga under Gy2011, låt oss inte ta ännu en smäll genom att bli portade från högskolan. Förläng BIex!

Daniel Viberg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.