Han kallade mig hora i krogkön – vakterna släppte in honom ändå

- 09/09/2016, 15:20
Olivia Hagéus skriver till nattklubbsvakterna.
1 av 2

Olivia Hagéus skriver till nattklubbsvakterna.

Privat/TT

Olivia Hagéus.
2 av 2

Olivia Hagéus.

Privat

Debattören: Kära vakter som känner sig träffade av den här texten. Gör oss alla en tjänst och ta av er uniformen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära nattklubbsvakter. Jag tänker inte vara sådär typiskt nedlåtande och fråga om ni är bittra för att ni inte kom in på polishögskolan. Det verkar lite passé. Jag tänker heller inte dra er alla över en kam. Ni är ju människor, precis som vi. Det är ni ju. Har ni glömt bort det?

Kära vakter. Jag vet att det måste vara väldigt jobbigt att handskas med unga, fulla människor som ibland har svårt att uppföra sig. Jag vet att ert jobb ibland kan tyckas vara väldigt otacksamt. Jag vet att ni får skit från grabbiga grabbar, och jag vet att ni ibland känner er orättvist behandlade.

Kära vakter. Det är med sorg i hjärtat som jag nu vill avslöja en sak för er: jag är arton år gammal och bemästrar konsten att inte dra er alla över en kam. Varför är det så svårt för er att göra detsamma?

Kära vakter. Om ni känner att ni blir orättvist behandlade, om ni känner att ni är trötta på ert jobb, om ni känner att ert arbete är otacksamt - gör oss alla en tjänst och lämna in avskedsansökan på en gång.

Sätt inte på er uniformen om ni är bittra. Sätt inte på er uniformen om ni är arga. Sätt inte på er uniformen om ni känner er fyllda av hämnd. Gör oss alla en tjänst och lämna uniformen hemma, om du tror att du inte kan bära den på rätt sätt.

För kära vakter, det som händer då är inte kul för någon. När ni drar på er uniformen trots att ni är arga, råkar vi ungdomar ut. Varje gång.

För visst är det inte okej att en artonårig tjej som fått lite för mycket att dricka blir upptryckt mot väggen och nedknuffad på marken så att hon får en bula stor som en tennisboll på huvudet? Visst är det väl inte okej att vakten i fråga som orsakade den där tennisbollen står kvar i entrén nästa vecka, trots att både jag och min pojkvän ringt polisen?

Trots att vi båda var nyktra och kunde ge ett utmärkt vittnesmål, ja, det kunde ju i och för sig cirka 60 ungdomar till göra, men de skulle snabbt blivit avfärdade som ”för berusade”. Trots att vi såg samma sak allihop. Men äh, sådant händer. Ibland.

Eller? Kära vakt på Café Opera, visst var det väl inte meningen att släppa in 7 av 8 tjejer, men stoppa den åttonde, för att hon ser ”för muslimsk ut”? Visst var det väl inte meningen? Kära vakter, när hon brister ut i gråt för att hon blivit så förnedrad och kränkt över behandlingen hon fått, visst såg ni det inte då? Eller tittade ni bort? Jag vill gärna tro att ni helt enkelt missade det. Och kanske hörde hon fel.

Kära vakter, när ni nekar en ung tjej för att hon har konstiga skor på sig och därför bedöms ”inte kunna bete sig”, men släpper in en äldre man som, medan han blir insläppt, kallar en artonårig tjej för en hora som han ska våldta, hur tänker ni då?

Den artonåriga tjejen var jag. Jag stod chockad utanför ingången och tog emot de vidrigaste anklagelserna, och varför? För att han frågat mig om jag hade mens, och jag hade kallat honom sexist, och blivit så arg att jag kastat en fimp på honom.

För det är jag:

1. En hora

2. Dotter till en hora

3. En fitta som ingen tycker om

Jag tackar jag. Kära vakter, ni stod ju bredvid när han skrek dessa saker. Han stod på rätt sida av repet, var det därför han ursäktades? Han skrek åt en ung tjej som inte sa ett ljud tillbaka, men ni nekade oss fortfarande för att en av våra kompisar hade skor med hal sula och därför kunde hon inte bete sig.

Kära vakter, jag skulle bli oändligt glad om ni kunde skriva en liten ordlista. Vad betyder egentligen ”att bete sig”? Vad är definitionen?

Kära vakter, jag ska här noga poängtera att jag inte drar er alla över en kam. Jag vet att vi kan vara stökiga och jobbiga och berusade, och jag vet att ni ibland blir irriterade på det.

Men det rättfärdigar inte det vidriga beteende ni gång på gång kommer undan med, att ni utnyttjar er makt för att sätta er över ungdomar och behandlar dessa precis hur ni vill, för ni vet att ni kommer undan med det. Det skrämmer mig att det får hända. Det gör verkligen det.

Och det skrämmer mig ännu mer att dessa tre exempel som jag har presenterat, bara är mina egna. För varje ungdom över 18 gömmer sig säkerligen tre historier till - vidriga händelser som aldrig kommer att tas på allvar.

Kära vakter som känner sig träffade. Gör oss alla en tjänst och ta av er uniformen.

Olivia Hagéus