Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige måste visa att Venezuelas svältsocialism är oacceptabel

- 12/09/2016, 16:43
Birgitta Ohlsson (L) skriver om situationen i Venezuela.
1 av 3

Birgitta Ohlsson (L) skriver om situationen i Venezuela.

TT/Esteban Felix

Birgitta Ohlsson (L).
2 av 3

Birgitta Ohlsson (L).

Maja Suslin/TT

"Ingen kan ha missat de många videoklipp där desperata folkmassor reser sig mot den socialistiska regimen".
3 av 3

"Ingen kan ha missat de många videoklipp där desperata folkmassor reser sig mot den socialistiska regimen".

Esteban Felix

Liberal: Skenavrättningar, misshandel och försvinnanden är vanligt förekommande i Venezuela.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En miljon människor kunde på torsdagen (1/9) ses demonstrera i den venezuelanska huvudstaden Caracas för en folkomröstning om att avsätta Nicolas Maduros regering. Ingen kan ha missat de många videoklipp där desperata folkmassor reser sig mot den socialistiska regimen som under 2016 spridits flitigt.

När gränsen mellan Colombia och Venezuela öppnades i augusti strömmade tiotusentals människor över till den colombianska sidan för att köpa mat och hygienprodukter, basvaror som blivit bristvaror i hemlandet.

Den venezuelanska ledningen har kört landet i botten, genom att experimentera med klassiskt socialistiska metoder. Det är planekonomiska priskontroller som skapat den akuta bristen på mediciner, toalettpapper och trots de alldeles för många misslyckade försöken under förra seklet, har historien tillåtits att upprepas.

I Venezuela, ett land i frånvaro av militär konflikt och med otroliga naturtillgångar, pågår en humanitär katastrof. Det är sorgligt att vi år 2016 åter ser kommunistiska matköer.

När människor protesterat mot den vanvettiga regimen har president Maduro svarat med att öka förtrycket. Den socialistiska regeringen bryter hellre mot de mänskliga rättigheterna än ger upp sin ideologiska dröm.

Maduro har fortsatt företrädaren Hugo Chavez skamliga arbete med att montera ned pressfriheten. Statstelevisionen är fylld timme ut och timme in med regeringsvänlig propaganda. Presidenten och hans fru leder varsin tv-show på bästa sändningstid.

Samtidigt fängslas oppositionen, i terrorismbekämpningens namn. Amnesty International har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten, för och sedan utföra elchocker på hennes könsorgan. Skenavrättningar, misshandel och försvinnanden är vanligt förekommande.

Detta är oacceptabelt. Redan på Chavez tid stod det klart att Venezuela var på väg mot avgrunden. Vi måste nu stödja de demokratiaktivister som finns kvar i landet. Det är av högsta vikt att regeringen i alla kontakter med landet kommunicerar att Sverige inte tolererar vare sig socialistisk svältpolitik eller andra brott mot de mänskliga rättigheterna.

I kväll måndag den 12 september 18.00 arrangerar Liberala Ungdomsförbundet (LUF) och Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) en gemensam manifestation utanför Venezuelas ambassad (Engelbrektsgatan 35) till stöd för oppositionen i Venezuela och för att markera mot dess socialistiska regering som bryter alltmer mot mänskliga rättigheter och vars politik skapat en humanitär katastrof. Protestera du med!

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)