Måndag 10 Maj
Stockholm

LUF: För Löfven är makten viktigare än att hålla borta SD

Max Sjöberg ser det problematiska med att Löfven hellre vill att Alliansen samarbetar med SD än att de kan skapa en egen regering.
1 av 3
Max Sjöberg ser det problematiska med att Löfven hellre vill att Alliansen samarbetar med SD än att de kan skapa en egen regering. Foto: Privat/TT
Stefan Löfven.
2 av 3
Stefan Löfven. Foto: TT
Max Sjöberg.
3 av 3
Max Sjöberg. Foto: Privat

Debattören: Löfven vill tvinga Alliansen att välja mellan att samarbeta med Sverigedemokraterna – eller låta honom fortsätta regera.

Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Igår deklarerade Stefan Löfvenatt han inte tänker avgå som statsminister efter valet 2018 även om Alliansen blir större än de rödgröna. Det är ett farligt besked. Sedan 1982 har det block som blivit störst i valet också fått bilda regering – att Socialdemokraterna nu tänker bryta mot denna praxis försätter Sverige i ett helt nytt parlamentariskt läge där SD ges kraftigt ökat inflytande.

Mellan 2010 och 2014 regerade Alliansen i minoritet. Socialdemokraterna släppte fram en borgerlig regering eftersom Alliansen var större och de inte var beredda att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. När däremot de rödgröna i valet 2014 blev största politiska block valde Fredrik Reinfeldt att självmant avgå.

Han menade att folket hade då fattat ett beslut – de föredrog Löfven som statsminister framför honom och han respekterade deras beslut. Än idag regerar Löfven utan majoritet i riksdagen eftersom Alliansen inte vill ge SD det avgörande inflytandet att bestämma vilka som ska styra Sverige.

Alla borgerliga partiledare har sagt att de vill gå till val tillsammans och söka stöd för en Alliansregering. Samtidigt finns många liberala krafter som inte vill se ett samarbete med SD till något pris. Senast igår meddelade Jan Björklund att Liberalerna inte kan tänka sig att regera med aktivt stöd av SD.

Vi är beredda att låta Löfven få fortsätta regera efter valet 2018 om de rödgröna blir det största blocket – just för att vi inte vill ge vågmästarrollen i regeringsfrågan till ett parti med nazistiska rötter. Löfvens besked är det motsatta. För att han frivilligt ska lämna över makten räcker det inte att Alliansen blir större än de rödgröna – de måste också söka samarbete med Sverigedemokraterna.

Varför väljer då Stefan Löfven att frångå detta? Den mest sannolika förklaringen är att han vill tvinga Alliansen att välja mellan att samarbeta med Sverigedemokraterna eller låta honom fortsätta regera. För oss är det obegripligt att han väljer att fokusera på det istället för att hålla SD borta från inflytande.

Socialdemokraterna gillar att prata med fina ord om hur viktigt det är att hålla rasisterna borta från makten. Gårdagens utspel visar att det tyvärr bara är ord. När det kommer till kritan ser Löfven hellre en regering bestående av SD och Alliansen än en regering med bara Alliansen.

Statsministern verkar ha tittat för mycket på House of Cards. Han borde sluta upp med det och istället läsa lite historia och se hur det går när rasistiska partier ges ökat inflytande. Därefter borde han ta efter Liberalernas exempel och en gång för alla stänga dörren för att låta SD bestämma vem som blir statsminister efter nästa val.

Max Sjöberg, andre vice ordförande LUF.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela