Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samantha, 15: Jag önskar att vi inte behövde kvotering – men det gör vi

- 19/09/2016, 14:59
Samantha Ribeiro Johansson berättar varför kvotering behövs.
1 av 2

Samantha Ribeiro Johansson berättar varför kvotering behövs.

Privat/TT

Samantha Ribeiro Johansson.
2 av 2

Samantha Ribeiro Johansson.

Privat

Miljöpartist: Självklart ska alla bli valda utifrån sin kompetens, men problemet är att alla inte blir det.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Äntligen kommer lagförslaget om att kvotera i bolagsstyrelserna, och det kommer inte en dag försent!

Visst, det har gått framåt. Jämställdhetsutvecklingen går framåt, hela tiden framåt. Men just jämställdheten i bolagsstyrelserna har vi väntat tillräckligt länge på nu, det är dags att göra något.

Förvisso satte det lite fart när tidigare jämställdhetsminister Margareta Winberg hotade med lagstiftning, men när trycket försvann i och med regeringsskiftet så stannade även utvecklingen av. När kvinnor år 2016, fortfarande inte får jobb just på grund av att de är kvinnor, då går det på tok på långsamt.

Norge, Brasilien, Malaysia, Tyskland och flera andra länder har redan infört olika sorters kvotering. Sverige som ofta tar ledningen i jämställdhetsfrågor ligger efter här.

Jo jag vet att kvinnor är starka nog att klara sig upp till toppen själva trots all skit och alla män som sparkar neråt och ställer sig vägen, rädda för att flytta på sig. Men ska vi verkligen behöva ta den fighten också?

Ska man verkligen behöva jobba dubbelt så hårt som kvinna för att bevisa att man duger trots att man inte råkar vara man? Vara snygg, vara smart, inte vilja skaffa barn, aldrig säga ifrån. Ni kan blunda och vägra lyssna, men kvotering är inte ett dumt redskap vi feminister hittat på för att sätta kön före kompetens det är ett redskap för att skapa lika villkor.

Meningslösa argument slängs fram och tillbaka om att den mest kompetente riskerar att inte får jobbet i och med kvotering.

Jag ska berätta en sak, det är faktiskt inte så ovanligt att vara både kvinna och kompetent. Det råder ingen brist på kompetens bland kvinnor. Majoriteten med en akademisk examen är kvinnor. Dessutom är ingen bolagsstyrelse dum nog att anställa någon bara för att hon är kvinna, det blir inte lönsamt för någon.

Däremot kanske man börjar leta efter kompetenta medarbetare utanför bastun, kompisgänget eller sitt jaktlag och anstränger sig lite mer för att hitta någon som är faktiskt både kompetent och kvinna.

För studier av organisationer och framförallt företagskulturer visar att det inte alls är en myt att män aktivt söker sig till andra män som liknar dem själva. Samtidigt garanterar homogenitet i en grupp lägsta nivå av delat perspektiv och förståelse.

Därför är det inte heller konstigt att det går bättre för bolag med jämställda styrelser. Bättre lönsamhet, högre aktieavkastning och större samhällsansvar är bara några av de saker som flertalet studier visat blir bättre när fler kvinnor får ta plats i maktens rum.

Självklart önskar jag också att vi skulle leva i ett samhälle där kvotering inte behövdes. Självklart ska alla bli valda utifrån sin kompetens, men problemet är att i dag blir inte alla det, ofta just för att de är kvinnor.

Fler kvinnor i bolagsstyrelser är också ett steg mot att förändra normer och kan inspirera fler unga tjejer, som jag själv, att utbilda sig och satsa på karriären. För visst är det roligare att satsa när man vet att man har en rättvis chans?

Samantha Ribeiro Johansson,
Grön Ungdom Västmanland