Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Linnéa, 17: Att ni hatar män kommer inte ge jämställdhet

- 28/09/2016, 09:36
Linnéa Malmberg skriver om jämställdhet.
1 av 3

Linnéa Malmberg skriver om jämställdhet.

Privat/TT

Linnéa Malmberg.
2 av 3

Linnéa Malmberg.

Privat

"Hade en kvinna följt efter mig på natten hade jag också blivit rädd".
3 av 3

"Hade en kvinna följt efter mig på natten hade jag också blivit rädd".

TT

Debattören: Vi kvinnor ska inte dra männen över en kam. Att spotta på den ena eller den andra löser ingenting.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Är det så konstigt att man är rädd?

Att man går på stan och spänner sig, att man inte vill ha ögonkontakt. Jag vill ju inte visa att jag är intresserad.

Missförstå mig inte, du är säkert värdens snällaste, men det kan ju inte jag veta.

Nu tänker du säkert, åh nej, hon är säkert en sån där manshatare. Nej, det är jag inte. Faktum är att största delen av min vänkrets består av män. Självklart ska inte det behöva spela någon roll. Jag menar människor i allmänhet. Kvinnor, män, alla.

Jag läste en text om hur alla män är potentiella våldtäktsmän, och ja, det kanske stämmer för går du efter mig på natten när jag är ensam och jag inte vet vem du är så blir jag rädd. Jag blir skiträdd. Det betyder inte att jag tror att du är en våldtäktsman, men jag kan vara rädd för att du är,eller om du är, för hur skulle jag kunna veta om tvingat in dig i någon förut? Jag vet ju inte vem du är.

Men vänta lite dra inga förhastade slutsatser.

Hade en kvinna följt efter mig på natten hade jag också blivit rädd. Alla kan vara potentiella våldtäktsmän, alla kan vara potentiella mördare också. För ingen av oss vet vem som går på andra sidan gatan eller vad denne har för handlingar i bagaget. Jag kanske har skrämt någon på kvällen, fått denne att spänna sig. Jag beklagar i så fall för det.

Det jag vill komma fram till är egentligen en massa saker.

För det första: Alla kan våldta om en så bara vill, alltså inte bara män. Och att försöka skapa jämställdhet genom att hata på det andra könet lär ju inte leda till så mycket. *Host host* extremister känn er lite träffade.

För det andra: Du kan inte kräva att alla ser dig som en snäll människa på gatan i mörkret, den personen som inte känner dig kommer kanske att bli rädd, men det är inte ditt fel att denne blir rädd såvida du inte är en av alla våldtäktsmän/kvinnor som skapar oron i dagens samhälle, men det får vi ju inte hoppas.

För det tredje: Om du är man, ta inte åt dig av manshat, du föddes med ditt kön och det kanske suger att vara man i dag bland alla bittra kvinnor som försöker trycka ner dig fastän du kanske är en jättebra man med jättebra kvinnosyn. Men det kan suga rätt jävla hårt att vara kvinna också.

För det fjärde: När män blir anklagade för saker som många av oss kvinnor känner är alla mäns fel går de i försvarsläge, men det många av oss inte ser är att vi gör precis samma sak. Jag kommer säkert få massa kommentarer på den här texten om hur det är fler män än kvinnor som våldtar och så vidare.

Men vet ni vad? De våldtäkterna skapar fortfarande oro, så i detta sammanhang är det högst relevant, så ni behöver inte lägga ner tiden på att skriva, tack.

För trots allt är vi alla människor, och varje individ är olik den andra och jag önskar att vi kunde sluta dra alla över en kant. Men vi kvinnor ska inte dra männen över en kam, i så fall tycker jag vi kan dra med oss själva ner i fallet när vi ändå håller på. Och även ni kvinnohatare, ni kan också dra med er själva i fallet.

För sen står vi alla på samma nivå och då kanske vi faktiskt kan lösa någonting. Att spotta på den ena eller den andra löser ingenting. Men nu är vi där vi är och då får vi ta det därifrån.

Linnéa Malmberg