SSU är trötta på vinstjakten i skolan.
1 av 2
SSU är trötta på vinstjakten i skolan. - Foto: SSU/TT
Philip Botström.
2 av 2
Philip Botström. - Foto: SSU

SSU: Ut med marknaden från skolan!

SSU: Det är sjukt att vi har ett system där elever lär sig allt mindre samtidigt som några få aktieägare plockar hem miljoner i vinst.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag noteras friskolekoncernen Internationella engelska skolan (IES) på Stockholmsbörsen. Det är det andra friskoleföretaget som noteras inom loppet av några månader. Det sätter fingret på en större grundläggande problematik. Nämligen att skolor ses som objekt man kan tjäna pengar på i stället för en plats för elever att lära sig.

Sverige är ett unikt land på många bra sätt. Men när det kommer till skolan är vi ensamma i hela världen om att tillåta helt oreglerade vinstuttag från skolan. Samtidigt har vi de snabbast fallande kunskapsresultaten i hela OECD.

Det är sjukt att vi har ett system där elever lär sig allt mindre samtidigt som några få aktieägare plockar hem miljoner i vinst. Att inte se sambandet är att blunda för verkligheten och göra elever en otjänst. Skattepengar ska gå till undervisning inte till spekulation på börsen.

När vinst sätts i första hand sätts elevers rätt till en jämlik utbildning i andra hand. Vem som driver skolor är i sig inte något egentligt problem. Det är vinstintresset och de enorma vinstuttagen som är problemet.

Det finns ett tydligt samband mellan vinstintresset och kvalitetsförsämringar. Friskolor har enligt flera undersökningar generellt sett lägre lärartäthet och fler obehöriga lärare.

Det är uppenbart att vinstuttaget finansieras med sämre undervisning för eleverna. En myt som cirkulerar är att friskolor, trots färre lärare, ger elever bättre undervisning. Men i våras kunde Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visa att gymnasieelever på friskolor presterar sämre på de nationella proven än elever på kommunala gymnasier. Trots det får friskoleelever bättre betyg.

Effekten av marknadstänket är färre lärare som ger sämre undervisning till eleverna samtidigt som glädjebetyg ska locka fler elever att söka.

Vi har också sett andra resultat av marknadiseringen av skolan. Vi minns alla skolkoncernen John Bauers konkurs 2013 då elever lämnades strandade mitt i en termin utan en fullständig gymnasieexamen samtidigt som ägaren blev mångmiljonär. Det är oacceptabelt och får aldrig upprepas igen.

Vinstintressen har dessutom en negativ fördelningspolitisk slagsida. Varför är det högre andel elever med föräldrar med studiebakgrund som går på friskolor? Svaret är enkelt: det är mer lönsamt. Elever som redan kommer från studievana hem är inte lika kostsamma.

Detta har lett till att skolsystemet har slitits isär. I dag går resursstarka elever allt oftare med andra resursstarka elever, medan de elever med sämre förutsättningar lämnas bakom. Detta leder till ett mer segregerat skolsystem. Det drabbas alla av, men framför allt de elever som har sämre förutsättningar med sig hemifrån.

Sverige är det enda landet i världen där privat drivna skolor finansieras med offentliga medel, som sedan kan plockas ut som vinst helt utan kontroll. Det är resultatet av politiker som aktivt valt att göra skolan till en marknad. Att allt fler friskolor börsnoteras borde vara en varningsklocka för alla seriösa politiker.

Det är bra att regeringen lyft problematiken och jag uppmanar allianspartierna att se bortom sina ideologiska skygglappar och tänka på Sveriges elever. Det är dags att stoppa vinstjakten i skolan!

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

/
/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.