Torsdag 6 Maj
Stockholm

Blir du ett svin av alkohol? Sluta supa!

Julia Ekholm skriver om alkohol och civilkurage. Färjan på bilden har ingenting med texten att göra.
1 av 2
Julia Ekholm skriver om alkohol och civilkurage. Färjan på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Privat/TT
Julia Ekholm.
2 av 2
Julia Ekholm. Foto: Privat

Julia Ekholm tycker vi ska säga till när folk beter sig som as. Och att människor som inte kan hantera alkohol inte ska dricka.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Julia Ekholm är 21 år gammal, bor i Vaxholm och jobbar som receptionist och föreläsare.

Besök hennes blogg: www.nouw.com/juliaekholm.

Ett högljutt skratt når plötsligt mina öron. Människor vänder sig om för att de inte förstår vad som pågår. En kille i 25 års åldern skriker och pekar på en äldre man i rullstol. Mannen är cp-skadad och svårt rörelsehindrad.

Jag befinner mig på ett kryssningsfartyg tillsammans med mina kompisar och båten ska precis lägga till. Det är mycket folk och alla vill av. Killen i 25:års åldern kan inte hålla käften. Han skriker och pekar igen på mannen samtidigt som han ropar “Grabben är ju för fan too drunk to get off the boat” och tar en klunk av burkölen.

Han fortsätter “Blev det för mycket i går eller grabben? Du ser lite skev ut”. Öppet står den här 25 åriga killen och mobbar mannen i rullstol, han tycker att han är rolig, och det värsta av allt? Ingen gör någonting.

Till slut kan jag inte hålla mig, jag ber den 25 åriga killen att lägga ner. Vad som hände sen kan ni räkna ut själva, skrik som “jävla idiot” hit och dit, ja ni fattar.

Alla möter vi motgångar dagligen. Det kan vara allt från den lilla flickan på skolgården som inte får vara med och leka till en vuxen kille i 25 års åldern (eller vuxen vet jag inte..) som mobbar en äldre man i rullstol för att han har en funktionsnedsättning. Det är redan svårt att tampas med känslor, sjukdomar och relationer så varför väljer vi att göra det ännu svårare för oss?

Vi ska kunna utvecklas varje dag för att kunna hantera situationer bättre och för att kunna utvecklas så måste vi bli kvitt mobbningen. När vi sedan gör oss beredda att möta rädslan så är det sista vi behöver någon som pissar på oss!

För att övervinna människor som ärligt talat njuter av att vara elaka så måste vi lära oss att bekämpa dem. Alla gör vi misstag som kanske inte går att lösa och därför måste vi lära oss att hantera situationen bättre. Och bättre. Och bättre.

Möt den där motståndaren som gör dig förbannad. Våga säga till. Nästa gång kanske det inte bara är jag som ställer mig upp och säger ifrån utan mamman med sina två barn eller det där nykära paret. Än finns det hopp för mänskligheten.

Vi ska varken lägga livet eller våra åsikter på hyllan bara för att vi inte kan släppa kontrollen. Vi ska i stället konfrontera känslan som gör oss så förbannade i stundens hetta och visa att vi vill, kan och vågar.

Sen hoppas jag bara att den 25 åriga killen sov ruset av sig, vaknade upp morgonen efter och mådde som han förtjänade. För rättvisans skull.

Julia Ekholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela