Onsdag 1 Dec
Stockholm

Det är ni miljöpartister som borde skämmas

CUF tycker att Miljöpartiet borde skämmas.
1 av 2
CUF tycker att Miljöpartiet borde skämmas. Foto: Privat/Privat
Magnus Ek.
2 av 2
Magnus Ek. Foto: Privat

Debattören: Miljöpartiet har blivit ett skattehöjarparti med mer grön retorik än grön politik

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I går dök en kudde upp på Centerpartiets Riksorganisation. Kudden visade sig vara från Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund, som hävdade att det var en skämskudde till C för bristande miljöambitioner. Jag har skänkt kudden till en hjälporganisation för flyktingar. Skammen kan Roslund behålla själv.

Roslund hävdade i en artikel att Centerpartiet skulle ha bristande miljöambitioner, och att vår budgetmotion i jämförelse med den rödgröna regeringens skulle innebära en ”miljöslakt”. Men klimatklivet, som Roslund kritiserar att vi inte prioriterat, har sågats av KI och kritserats för bristande miljönytta.

Samtidigt lägger Centerpartiet en halv miljard mer än regeringen på både investeringar i järnvägsnätet och Gröna klimatfonden. Investeringarna i järnvägen är bra inte bara för klimatet, utan också för alla oss som använder tåget för att pendla till jobbet och gärna vill komma fram i tid.

Samtidigt behövs den Gröna klimatfonden. Den är en del av klimatavtalet och användas för investeringar i grön teknik och klimatåtgärder i utvecklingsländer.

Dessutom genomför Centerpartiet historiens kanske största gröna skatteväxling, där vi höjer miljöskatter och sänker skatten på arbete. Det är bra både för klimatet, ekonomin och alla de ungdomar och nyanlända som letar jobb.

Grön skatteväxling är något som MP tidigare sagt att man vill se och som Mårten Roslund gärna talar gott om när vi debatterar, men Miljöpartiet i regeringsställning har helt glömt bort det. De höjer visserligen miljöskatterna, men höjer skatten ännu mer på jobb och företagande. Dessutom har de gett efter för sossarna och höjt skatten på förnybar energiproduktion.

Centerpartiet lägger mer pengar i närtid, den här mandatperioden, medan MP har lagt majoriteten av sina satsningar efter valet. Frågan är om MP ens kan klamra sig fast i regeringen till nästa mandatperiod, framförallt med tanke på deras fria tolkningar av vallöften (Mårtens kudde är för övrigt märkligt lik en kolbit).

Miljöpartiet har blivit ett skattehöjarparti med mer grön retorik än grön politik. Med Centerpartiets budget går mer pengar till den Gröna klimatfonden och mer pengar gör nytta fortare. Jag har ingen anledning att skämmas över mitt moderparti.

Mårten Roslund har desto mer anledning att skämmas över sitt. Förutom att vika ner sig för socialdemokraterna om skatten på förnybar energi har MP vikt ner sig om asylpolitiken och solidariteten med de som flyr från krig och miljökatastrofer.

Jag har därför skänkt kudden till en organisation som hjälper människor på flykt, de som drabbas av MP:s politik. Skammen kan Mårten Roslund behålla själv.

Magnus Ek,
Förbundsordförande, CUF

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela