Torsdag 16 Sep
Stockholm

Grön Ungdom: Centerpartiet är en miljöbluff

Mårten Roslund skriver en slutreplik i debatten mellan Grön Ungdom och CUF.
1 av 3
Mårten Roslund skriver en slutreplik i debatten mellan Grön Ungdom och CUF. Foto: Privat/TT
Mårten Roslund.
2 av 3
Mårten Roslund. Foto: Privat
Annie Lööf och Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.
3 av 3
Annie Lööf och Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström. Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

SLUTREPLIK. Grön Ungdom: Om CUF vill snacka smutsig el finns det alltså goda chanser på hemmaplan.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I tisdags avslöjade Centerpartiets Annie Lööf att hon vill kapa miljö- och klimatbudgeten med två miljarder per år. För att hjälpa en politiker i nöd budade jag över en skämskudde som hon kan gömma sig bakom i valrörelsen.

Centerpartiets ungdomsförbund skickade snabbt ut sin ordförande Magnus Ek för att förklara Annie Lööfs fadäs. Tyvärr är hans svar oroväckande förvirrat.

Magnus Ek efterfrågar bevis på att regeringens investeringsstöd Klimatklivet verkligen ger effekt. Han hade inte behövt leta länge. Naturvårdsverket har redan beviljat över 3 800 laddstolpar för elbilar.

Utöver det kommer nya biogasanläggningar att öka produktionen av biogas i Sverige. Totalt motsvarar Klimatklivets utsläppsminskningar 32 000 bensinbilar som kört ett helt varv runt jorden. Det är klimatpolitik på riktigt.

Magnus Ek har rätt när han skriver att järnvägen är viktig för många pendlare. Av den orsaken har den rödgröna regeringen satsat stora summor på att tågen ska gå i tid.

Samtidigt reser många invånare i landet med buss eller spårvagn. Därför är det förvånande att Annie Lööf vill skrota stadsmiljöavtalen som rustar den infrastruktur som inte går på räls. Centerns politik når bara halvvägs.

I ett tafatt försök att håna Miljöpartiet skriver CUF att Annie Lööfs skämskudde liknar en kolbit. Kanske borde jag ha skickat en lärobok i nutidshistoria till Magnus Ek.

Det statliga energibolaget Vattenfall meddelade redan för sex år sedan att de ville utvidga sin brunkolsverksamhet. Centerpartiet och resten av högerpartierna satt obekymrat och rullade tummarna på regeringskansliet.

När Miljöpartiet och Socialdemokraterna fick makten blev ett av de första beskeden att Vattenfalls nya kolgruvor stoppas. Om CUF vill snacka smutsig el finns det alltså goda chanser på hemmaplan. Centerpartiet är en miljöbluff.

Siffrorna i Annie Lööfs budget är däremot omöjliga att dribbla bort. Under fyra års tid vill Centerpartiet utradera åtta miljarder av miljö- och klimatpolitik. CUF:s försvar är en blandning av halvlögner och illa spelad okunnighet.

Magnus Ek är förstås alltid välkommen hem till mig på en privatlektion, om det är det han vill ha. Men när valrörelsen inleds förväntar jag mig faktiskt mer av miljödebatten. Det skulle ju bli ganska dyrt att köpa skämskuddar till hela CUF.

Mårten Roslund,
Språkrör Grön Ungdom

---

Grön Ungdoms första inlägg i debatten

CUF:s svar

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela