Fredag 1 Jul
Stockholm

Våldäktsmän går fria för minsta lilla – cannabispatienter jagar vi in i döden

1 av 3
2 av 3
3 av 3

​Det är hög tid att se över narkotikalagstiftningen och hur den missbrukas för att döma fel människor.

Kommentera (55)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ingen har nog missat de senaste årens uppmärksammade brottsmål där sjuka människor står åtalade för narkotikabrott men hävdar medicinskt bruk av cannabis och åberopar nödrättslagen.

I de få fall där de åtalade fått sina röster hörda och blivit friade i tingsrätten skickas en överklagan in snabbt som ögat av åklagaren. Våldtäktsmän frias medans de sjuka jagas till vägs ände.

Väl I Hovrätten riskerar de åtalade att dömas för brott av lagmän som ska tyda lagen enligt konstens alla regler.

Här börjar manipulationen av lagarna och justitiemordet visar sitt otäcka ansikte. Samtidigt som lagmännen lyder narkotikalagarna ord för ord utan tolkning och utan att ta hänsyn till något annat uppsåt än "missbruk" så väljer de att fritt tolka in begreppet "akut nöd" i nödrättslagen trots att ordet akut inte nämns en enda gång i lagtexten.

"Om det finns fara för liv, hälsa eller egendom" så träder nödrätten in – vare sig du gillar det eller inte.

När vi nu ändå tolkar lite fritt och utgår ifrån att lagstiftarna som skapade nödrättslagen inte hade tänkt sig att den skulle användas på det här sättet, så undrar jag hur du tror att narkotikalagstiftarna känner?

Tror du att de tänkt sig att någon skulle "knarka" i självförsvar? Att deras välmenande lag som skulle stävja destruktivt "missbruk" används till att ta ifrån sjuka människor deras enda hopp om en dräglig vardag? Det tror inte jag!

I ett fall från förra året så dömde vi en man som är döende i cancer för framställning och innehav av cannabis och likt flera andra åberopade han nödrätten eftersom sjukvården inte kunde göra merför honom.

Tingsrätten ansåg inte att hans situation var "akut nog" och fann honom skyldig till brott. Vad är problemet här? Dör han inte tillräckligt snabbt eller vad är det ni vill säga?

I domen sägs att "man på ett mänskligt plan förstår mannens intentioner" men att lagen är lagen och det är inget att göra åt. Mannen dömdes och han blev av med sin medicin trots att journalerna från hans läkare visar att hans cancervärden blev bättre av hans egna behandling.

Om han skulle blivit helt frisk får vi aldrig veta men han blev i alla fall friskare! Är inte det värt ganska mycket i en sån situation? När blev våra lagar så omänskliga? Ska vi ens ha omänskliga lagar i Sverige? Ett land som stoltserar med sin medmänsklighet och sin respekt för mänskliga rättigheter.

Det är hög tid att erkänna andra former av narkotikabruk än just missbruk. I flera av dessa fall (Andreas Thörn och Adam Engwall till exempel) är det uppenbart att det inte handlar om ett destruktivt "missbruk" utan om medicinskt bruk vars legitimitet backas upp av bland annat verksamhetschefen för Spinalis, överläkare Claes Hultling och den respekterade forskaren Fredrik von Kieseritzky för att nämna några.

Jag vet och lagmännen vet, att om vi erkänner det medicinska bruket så faller uppsåtet och därmed har inget brott begåtts och de med rätt uppsåt går fria. Vore det så hemskt? Vore det så illa för Sverige om vi förlorade vapnet som vi använder för att brännmärka och ta ifrån våra sjuka deras enda möjlighet till en dräglig vardag?

Måste vi verkligen fortsätta jaga sjuka människor och hota dem med fängelse och böter? Vore det så hemskt att visa lite medmänsklighet och tolerans för våra medmänniskor?

Varför är det så viktigt att jaga medicinska cannabispatienter till världens ände när vi låter våldtäktsmän gå fria för minsta lilla?

Jag skriver vi eftersom det är vi alla som betalar för detta och det är vi som är ansvariga när vi tysta låter detta fortgå.

Jens Waldmann,
Ordförande, MedCan - patientföreningen för medicinsk cannabis

Borde medicinsk cannabis vara lagligt?
Tack för din röst!
Kommentera (55)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.