Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är Ken Bone – världen behöver fler som honom

- 11/10/2016, 13:23 -
Sofia Arkelsten skriver om Ken Bone, som blivit en viral succé efter den andra presidentvaldebatten.
1 av 2

Sofia Arkelsten skriver om Ken Bone, som blivit en viral succé efter den andra presidentvaldebatten.

Youtube/Scanpix

Sofia Arkelsten.
2 av 2

Sofia Arkelsten.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Moderat: Det Ken Bone säger är att han tror på demokratin och därför älskar vi honom.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hur kan en man från mellanvästern med mustasch och röd kofta ha charmat så många? Det kan vara så enkelt som att han var på rätt plats, i rätt tid och hade rätt kofta.

I den giftiga politiska presidentvalsdebatten häromdagen, står han plötsligt där: Ken Bone, eller Kenneth Bone som han heter, och ställer en riktig fråga som han vill ha svar på. Han är en väljare som inte har bestämt sig. Han är en väljare som bryr sig.

Twitter exploderade. Av värme och kärlek, den här gången. Washington Post har en Memesplainer, eller en meme-förstörare om du är lagd åt det hållet. De har gjort en liten film, pratat med Ken som säger att presidentvalskampanjen varit mycket negativ. Som att höra mamma och pappa bråka. Han har inte ännu bestämt sig men vill bidra till samhället och att människor ska rösta.

Det här är precis vad som behövs. Här också. Engagerade väljare gör skillnad.

De allra flesta som ger sig in i politiken gör det för att rädda världen. Men ibland behövs en påminnelse om det.

Det har varit ett hyfsat masochistiskt uppdrag att syssla med politik på sistone. Även i Sverige bland hårda spinn från Socialdemokrater om vem som eventuellt ska regera med vem 2018, utspel om att Löfven tänker vägra avgå efter valet oavsett resultat, att SD har anställt en person med flera identiteter – varav minst en verkar ha fått pengar från Ryssland, att Sverigedemokraternas finansministerkandidat skrattar åt att nazister på ett slakteri sparkar på får och kallar dem judar, dessutom har SD en ledamot som tror på judiska världskonspirationer och försöker göra politik av det.

Debatterna har handlat om identitetspolitik, kränkthet, trigger warnings och separatism. Miljöpartiet vill bestämma vad som ska visas på museer.

Nyheterna från andra länder visar den samlade oron i världen. Sjukhus efter sjukhus bombas i Aleppo, val riggas, det förekommer våldsamheter, flera kriser seglar upp, de humanitära behoven är omättliga och resurserna små, alla terrorhot, all extremism, hybridkrig och troll, hoten mot yttrandefrihet, hoten mot grundläggande värderingar om demokrati och allas lika värde.

Sammanfattningsvis så sysslar politiken med att försöka förbättra allt som inte funkar. Just nu är det mycket som inte funkar. Sverige är på väg åt fel håll. Så ibland undrar människor varför vi ens håller på med politiken.

Min bild är att vi gör det för att vi tror att vi kan göra världen lite bättre. För att ge människor bättre förutsättningar för att leva sina liv. För att skydda människors friheter och rättigheter.

Det Ken Bone säger är att han tror på demokratin och därför älskar vi honom. Och alla som vill vara Ken Bone på Halloween får skynda sig, för den röda tröjan är slutsåld på Amazon.

Sofia Arkelsten,
Riksdagsledamot, Moderaterna