Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Johanna, 18: Därför försökte jag visa brösten på skolfotot

- 12/10/2016, 13:41
Johanna berättar om tankarna bakom skolfotot.
1 av 3

Johanna berättar om tankarna bakom skolfotot.

Privat

Skolfotot där Johanna inte fick visa brösten.
2 av 3

Skolfotot där Johanna inte fick visa brösten.

Privat

Johanna Nenonen
3 av 3

Johanna Nenonen

Privat

Debattören: Det är tydligt hur jobbigt många tyckt att det är, att det är fel och äckligt av mig att göra något sådant här.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Får killar gå barbröstade utan att någon bryr sig, borde jag få göra samma sak. Tabun kring kvinnors nakna kroppar är något som behöver försvinna. Så länge jag inte vill att mina bröst ska sexualiseras så ska det inte hända. Mäns bröst sexualiseras inte, trots att det är precis samma sak.

Våra bröst är inte så olika som många tror och det behöver uppmärksammas. Jag vill behandlas likadant som män, jag vill ha samma rättigheter och vill inte att folk så se ner på mig bara för att jag vågar visa och stå för vem jag är och vad jag tycker.

Det här är varför vi valde att ta det här spexfotot, för att tabun är så stor och jag, precis som de andra som var med, är trötta på att sexualiseras av samhället hela tiden.

De som är största anledningen till sexualiseringen av oss kvinnor/ickemän är just män, vita kränkta män. Därför valde vi att resten av klassen skulle klä ut sig till killar. Allt det här för att få en effekt och en reaktion och att det blev en sådan här stor grej av det här fotot bevisar bara hur viktigt det är.

Men bara för att du kanske inte håller med ger det inte dig rätten att skriva att jag är en hora, att jag har fått en dålig uppfostran eller till och med skicka mig dödshot. Det här och mycket fler sjuka saker har folk skrivit till mig, för att jag vill ha samma rättigheter som män. Förstår ni hur sjukt det är?

Det är tydligt hur jobbigt många tyckt att det är, att det är fel och äckligt av mig att göra något sådant här. Att jag som kvinna tar plats och försöker göra något som för dem är så otroligt fel. Att kvinnors bröst är till för för mannens njutning.

Jag förstår att det här för vissa kan kännas konstigt, för att samhället och patriarkatet har lärt oss att dölja våra kroppar. Men alla behöver kunskap för att det ska kunna förändras, för att kvinnor inte ska känna att deras kropp är något som man ska behöva dölja.

Något som är där för männens skull. Så får det här någon att tänka om, att inse att kvinnors bröst och nakenhet inte borde vara så tabubelagt, då är jag glad.

Jag kommer aldrig förstå män som inte vill att vi kvinnor ska behandlas lika bra som de. Jag vill att vi ska kunna få göra exakt samma sak som de kan. Men just nu så är det inte så och det kommer jag aldrig gå med på. Jag kommer alltid att göra vad jag kan för att jag och alla andra kvinnor ska ha det bra.

Det här är anledningarna till att jag, min klass och så otroligt många andra väljer att kämpa för våra kvinnors rättigheter. Även om det här inte förändrar allt, så är det en bit på vägen.

Johanna Nenonen

Vill du läsa mer om jämställdhet? Då kan du göra det här