Förbjud abort – även vid våldtäkt

- 13/10/2016, 13:43 -
Mats Selander är emot abort, även efter våldtäkt.
1 av 3

Mats Selander är emot abort, även efter våldtäkt.

Privat/NTB scanpix

I Sverige är maxtiden för att göra abort till och med vecka 22.
2 av 3

I Sverige är maxtiden för att göra abort till och med vecka 22.

NTB scanpix

Mats Selander
3 av 3

Mats Selander

Privat

Debattören: I ett land där vi inte förordar dödsstraff för mördare, hur kan vi förorda ”dödsstraff” för ett ofött barn?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vill du läsa 23-åriga Linas tankar kring denna text kan du göra det här.

Inte många opinionsbildare i Sverige har visat förståelse för det polska medborgarförslaget att förbjuda abort även efter en kriminell handling (som våldtäkt och incest) och när fostret är allvarligt skadat. För den som tycker att det är viktigt att förstå sin meningsmotståndare kommer jag nu försöka förklara varför vi abortmotståndare brukar motsätta oss abort även när graviditeten är en följd av våldtäkt.

Varje abort dödar en liten människa. Rent biologiskt är detta sant. Och varje människa har ett värde, oavsett grad av beroende, hur medveten man är, eller om man är önskad.

Detta värde innebär vissa rättigheter där den mest grundläggande rättigheten är rätten till liv.

Om vi tror både på vetenskap och människovärde så tycks vi i logikens namn tvingas i riktning mot abortmotstånd. Men detta innebär också att ett barn som är resultatet av våldtäkt är lika värdefulla som alla andra barn, och därför har samma rätt att inte dödas.

Ett tankeexperiment kanske kan hjälpa. En kvinna som har regelbundet sex med sin sambo blir våldtagen av en okänd man. Det visar det sig att hon är gravid. Kvinnan tror dock att sambon är pappan. På grund av en sjukdom föds barnet medvetslöst men kommer efter några veckor bli medvetet. Man gör ett faderskapstest och det visar sig att barnet är ett våldtäktsbarn. Borde det inte vara tillåtet att avliva detta barn?

Barnets existens kommer påminna kvinnan om våldtäkten. Hon vill inte ha detta barn; det påtvingas henne, mot hennes vilja. Och barnet har ännu inget medvetande.

Om abort på grund av våldtäkt är så självklart rätt, varför är det inte rätt att avliva detta barn? Det kanske vanligaste svaret är: Därför att det är en människa! Men när blev det en människa? Det var ju en människa under hela graviditeten!

Det de flesta känner inför barnet i tankeexemplet, känner vi abortmotståndare för alla ofödda barn. Hur man blir avlad är inte relevant för vad man är, eller vilket värde man har. Om vi tror på människovärdet kan vi inte göra undantag bara för att situationen blivit extremt jobbig för någon, i detta fall kvinnan.

Människovärde trumfar alltid över jobbiga känslor. Dessutom tar ju inte aborten bort alla jobbiga känslor efter våldtäkten. Kvinnan förblir precis lika våldtagen oavsett om hon gör abort eller inte.

I ett land där vi inte ens förordar dödsstraff för mördare, hur kan vi så enkelt förorda ”dödsstraff” för ett ofött barn, på grund av vad dessa biologiske fader gjort?

Mats Selander
Ordförande, MRO - Människorätt för ofödda

Lina demonstrerade mot Mats och MRO i augusti, läs om det här.

Ska man få göra abort efter våldtäkt?